- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Työantajan on tarjottava työtä työsopimuslain perusteella irtisanomalleen työntekijälle, joka on edelleen työtä hakevana työ- ja elinkeinotoimistossa, jos hän tarvitsee työntekijää neljän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin työtehtäviin joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Jos työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta, on takaisinottovelvoite kuusi kuukautta. Irtisanomisen on täytynyt tapahtua tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Takaisinottovelvoitetta ei voida poistaa etukäteen työsuhteen päättyessä tehtävin sopimuksin. Uuden työntekijän palkkaaminen takaisinottovelvoitteen keston ollessa voimassa on siis lähtökohtaisesti kielletty lukuun ottamatta esimerkiksi sellaisia tilanteita joissa uuden työntekijän palkkaaminen on välttämätöntä takaisinottovelvollisuuden perusteella palkattavan työnhakijan puutteellisten taitojen tai ominaisuuksien vuoksi.
Uuden työntekijän palkkaaminen uuteen työsuhteeseen
Työnantajan työntarjoamisvelvollisuutta arvioidaan usein irtisanomishetken ja työvoiman tarpeen ilmaantumishetken mukaisesti. Työantaja ei riko takaisinottovelvoitettaan, ellei toimenpiteellä korvata vakinaisen työntekijän työtä. Jos työntekijä on esimerkiksi sitoutunut tekemään työtä työantajan palveluksessa tietyin väliajoin, työnantajan ei tarvitse häntä työhön kutsuessaan pelätä rikkovansa takaisinottovelvoitettaan. Myöskään yrityksen sisäiset siirrot eivät ole kiellettyjä. Tällöin kyseessä ei ole lisätyövoiman tarpeesta tai työsopimuslailla kielletystä uuden työntekijän palkkaamisesta. Lisäksi palkkatukeen oikeutetut, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät, voidaan palkata määräaikaisiin työsuhteisiin, kunhan työllistetyllä ei ole tarkoitus korvata takaisinottovelvoitteen piirissä olevia työntekijöitä. Oikeuskäytännön mukaan on tulkittu, että määräaikaista työsuhdetta ei voida vakinaistaa ennen takaisinottovelvoitteen täyttämistä.
Takaisinottovelvollisuutta ei ole lisäksi silloin, kun vanhan työntekijän uuteen työhön perehdyttäminen tai työnhaku veisi kauemman aikaa kuin itse kyseinen työ kestää. Siten takaisinottovelvollisuus voi syrjäytyä esimerkiksi kiireellisen todellisen tarpeen vuoksi.
Milloin ei synny takaisinottovelvollisuutta työsuhteen päättyessä
Poikkeuksellisesti takaisinottovelvollisuutta ei ole kun työsuhde on päättynyt työnantajan konkurssin tai kuoleman johdosta. Samoin työnantajan ei tarvitse palkata henkilöä, jonka työsuhde on purettu tai jos työntekijä on irtisanoutunut työstään itse. Kolmanneksi takaisinottovelvollisuutta ei synny työntekijää kohtaan, joka on ollut määräaikaisessa työsuhteessa. Huomionarvoista on myös, että työtä on ennen irtisanottua tarjottava mahdollisille lomautetuille työntekijöille takaisinottovelvollisuudesta huolimatta.
Takaisinottovelvoitteen piiriin kuuluvat tilanteet vaihtelevat yksittäisistä tilanteista riippuen paljonkin toisistaan, ja oikeuskäytäntö sekä lainsäädäntö ovat voineet muuttua artikkelin kirjoittamisen jälkeen. Näin ollen on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen ja keskustella tilanteesta suoraan ammattitaitoisen asiantuntijan kanssa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.