Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisen oikeus perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaossa noudatetaan perimysjärjestystä. Perimysjärjestyksen mukaisesti perilliset on jaettu perillisryhmiin. Samassa perillisryhmässä olevat perilliset saavat aina yhtä suuren osan perinnöstä, jollei esimerkiksi testamentista johdu muuta. Perimysjärjestyksen mukaan ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat perittävän lapset, heidän jälkeläisensä ja niin edelleen. Näitä henkilöitä kutsutaan rintaperillisiksi. Rintaperillinen on siis vainajan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa. Jälkeläiset voivat olla avioliitossa tai sen ulkopuolella syntyneitä. Myös ottolapsi on täysin rintaperillisen asemassa sillä edellytyksellä, että kyse on vahvasta adoptiosta. Rintaperillisen perintöoikeus edellyttää siis oikeudellisesti pätevää suhdetta lapsen ja vanhemman välillä.

Aina rintaperillinen ei kuitenkaan ole enää elossa. Siinä tapauksessa perinnön saavat rintaperillisen jälkeläinen tai jälkeläiset. Jos jälkeläisiä on useita, kukin saa yhtä suuren osan perinnöstä. Oikeusjärjestyksessämme rintaperillisten perillisryhmässä on rajoittamaton sijaantulo-oikeus. Se tarkoittaa sitä, että jos vainajan lapset ovat kuolleet, perijöiksi tulevat heidän lapsensa ja niin edelleen. Tämä ketju jatkuu niin kauan kuin mahdollista.

Rintaperillisillä ja ottolapsilla sekä näiden lapsilla on perinnönjaossa lakiosaoikeus. Lakiosan sijasta testamentinsaaja voi maksaa lakiosan arvoa vastaavan rahamäärän rintaperilliselle. Lakiosa on puolet rintaperilliselle perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta.

Jos sinulla on vielä kysymyksiä liittyen rintaperillisen oikeuteen perinnönjaossa, ota yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa