Minilex - Lakipuhelin

Puolison elatusvelvollisuus avioeron jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoiden elatusvelvollisuus toisiinsa nähden syntyy avioliiton solmimisen kautta. Pääasiassa puolisoiden elatusvelvollisuus päättyy silloin, kun myös avioliitto tulee päätökseensä. Lainsäädännössä on kuitenkin huomioitu myös poikkeukset tästä pääsäännöstä, jossa puolison elatusvelvollisuus ei jatku enää avioeron jälkeen.

Jos avioero koittaa ja tuomioistuin arvioi puolison tarvitsevan elatusapua, tuomioistuin voi velvoittaa toisen puolison suorittamaan toiselle puolisolle elatusapua sen mukaan kuin hänen kykyynsä ja muihin seikkoihin nähden harkitaan kohtuulliseksi. Pääsääntöisesti molemmat puolisot vastaavat elatuksestaan avioeron jälkeen kuitenkin itse. Poikkeus tästä on mahdollinen, mutta tuomioistuin ottaa elatusapua harkitessaan huomioon elatusapua vaativan mahdollisuuden vastata itsenäisesti elatuksestaan ja myös toisen puolison kyvyn suorittaa elatusapua. Jos elatusapua vaativalla ei ole tarvetta elatusavulle ja vaikka toisella puolisolla olisi kyky suorittaa sitä, ei elatusapua määrätä. Keskeistä on siis todellinen tarve elatusavulle.

Elatusapu avioeron jälkeen voidaan vahvistaa suoritettavaksi muutamalla tavalla. Se voidaan määrätä joko toistaiseksi tai vaihtoehtoisesti niin, että elatusavun maksaminen päättyy päätöksessä asetetun määräajan kuluttua. Erityisessä tapauksessa, jos elatusvelvollisen varallisuusolot ja muut seikat antavat siihen aihetta, elatusapu voidaan myös vahvistaa suoritettavaksi kerralla. Määräajoin maksettavan elatusavun suorittamisvelvollisuus raukeaa, jos elatusapuun oikeutettu solmii uuden avioliiton.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]