Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänjakaja on vastuussa tahallisesti tai huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta sille, jonka oikeus on perinnönjaosta riippuvainen. Vahingonkorvausta voi vaatia muukin kuin pesän osakas, jos voidaan näyttää riittävä syy-yhteys aiheutetun vahingon ja pesänjakajan toiminnan välillä. Aiheutuneen vahingon korvaamiseen sovelletaan normaaleja vahingonkorvausoikeudellisia säännöksiä.

Pesänjakaja voi olla korvausvelvollinen esimerkiksi selvän ammattitaidottomuutensa tai kohtuuttoman pitkäksi venyneen perinnönjaon vuoksi. Jos pesänjakaja on ottanut toimeksiantona tehtäväkseen perinnönjaon, hän vastaa vahingosta joka johtuu hänen ammattitaidottomuudestaan. Oikeuskäytännössä pesänjakaja on ollut muille perillisille korvausvelvollinen esimerkiksi tapauksissa, joissa pesänjakaja oli erehtynyt luulemaan kuolinpesän osakkaaksi ja perilliseksi henkilöä, jolla ei todellisuudessa ollut sukulaisuuteen perustuvaa perintöoikeutta.

Pesänjakaja vastaa myös siitä, että jako tulee toimitetuksi ilman aiheetonta viivytystä. Mitään ehdotonta aikarajaa ei kuitenkaan voida asettaa, vaan pesän jakoon kuluva aika voi riippua esimerkiksi pesän ja perinnönjakoon liittyvien asioiden laajuudesta sekä pesän osakkaiden riitaisuudesta. Kuitenkin jos perinnönjako kestää erityisen pitkään, pesänjakajan on voitava esittää pätevä syy pitkälle kestolle. Myös yksittäisen toimenpiteen kohdalla sen poikkeuksellisen pitkälle kestolle on voitava esittää syy. Pesänjakajan on myös vastattava osakkaiden esittämiin asiallisiin kysymyksiin kohtuullisessa ajassa.

Pesänjakajan on aina ensisijaisesti pyrittävä saamaan sovinto aikaan pesän osakkaiden kesken. Kuitenkin jos tämä ei ole mahdollista, on pesänjakajan vastuulla saattaa jako joutuisasti loppuun riitaisuuksista huolimatta. Jos pesänjakaja tekee selvän virheen työssään, hän on myös siitä vahinkoa kärsineille yleensä korvausvelvollinen. Jos pesänjakajan vastuu tai muut perintöoikeudelliset asiat mietityttävät, kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa