Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan esteellisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun pesänjaosta ei päästä yksimielisyyteen pesän osakkaiden kesken, voi kuka tahansa heistä hakea pesänjakajan määräämistä. Oikeus määrää hakemuksesta sopivan henkilön pesänjakajaksi. Sopivan henkilön on oltava ennen kaikkea puolueeton. Mikäli pesän osakkaat eivät hae pesänjakajan määräämistä yhdessä, on muita osakkaita kuunneltava ja heille on annettava mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta. Tällöin he voivat esimerkiksi esittää esteellisyysväittämän. Pesänjakajan esteellisyydestä ei ole olemassa tarkkoja säännöksiä. Korkeimman oikeuden ratkaisukäytännössä on kuitenkin katsottu, että pesänjakajan toiminta rinnastuu tuomarin toimintaan ja siksi tuomarin esteellisyysperusteet antavat hyvät lähtökohdat pesänjakajan esteellisyyttä arvioitaessa.

Pesänjakaja on esteellinen, jos hänen puolueettomuutensa vaarantuu. Puolueettomuuden voidaan katsoa vaarantuvan, jos esimerkiksi pesänjakajan läheinen on osakkaana pesässä tai jos pesänjaosta on odotettavissa hyötyä tai vahinkoa pesänjakajalle. Lisäksi korkein oikeus on linjannut, että jos asianajaja on itse esteellinen toimimaan pesänjakajana, esteellisiä ovat myös hänen yhtiökumppaninsa ja toimistonsa työntekijät. Puolueettomuuden vaarantuminen on siis tärkein kriteeri esteellisyyttä arvioitaessa.

Pesänjakajaksi voidaan määrätä esteellinen henkilö vain, mikäli kukaan osakkaista ei vastusta sitä. Mikäli haluat saada tarkempaa ja juuri Sinun tapaukseesi soveltuvaa tietoa pesänjakajan esteellisyydestä, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa