Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjaon sovittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaon sovittelu on mahdollista, jos perittävä oli kuollessaan avioliitossa ja jos osituksen ja perinnönjaon lopputulos muodostuisi kohtuuttomaksi sen vuoksi, että ositukseen ja perinnönjakoon oli sovellettava eri valtioiden lakeja. Perinnönjaon sovittelu on siten mahdollista vain tapauksissa, jotka ovat kansainvälisiä ja joihin tulee sovellettavaksi eri maiden lait. Tämä on yleisintä kansainvälisten avioliittojen yhteydessä. Perinnönjaon sovittelu ei ole siten mahdollista vain perillisten varallisuusaseman perusteella, kuten sen vuoksi, että vähävarainen perillinen kokisi tarvitsevansa suuremman osan perinnöstä kuin muu perillinen.

Perinnönjaon sovittelu voi olla tarpeen sen vuoksi, että ulkomainen laki ja sen soveltaminen perinnönjaossa ei esimerkiksi ota huomioon lesken asemaa samassa määrin kuin Suomen lainsäädäntö. Suomen lainsäädäntö takaa leskelle tietyn turvatun aseman, joka saattaa olla huomattavasti laajempi verrattuna muiden valtioiden lainsäädäntöön. Toisaalta leskeä saatetaan suosia liikaa muiden perillisten kannalta, jolloin perillisillä saattaa olla syytä vaatia perinnönjaon sovittelua.

Perinnönjakoa sovitellaan, mikäli eloonjäänyt puoliso tai perillinen on sitä vaatinut. Molemmilla on oikeus itsenäisesti vaatia perinnönjaon sovittelua.

Kun perinnönjaon sovittelua harkitaan, on erityisesti otettava huomioon se, millaiseksi osituksen ja perinnönjaon lopputulos olisi muodostunut, jos perimykseen olisi sovellettu sen valtion lakia, jota oli sovellettava avioliiton varallisuussuhteisiin. Harkinnassa tulee siis verrata toteutunutta perinnönjaon lopputulosta siihen, millainen perinnönjaon lopputulos olisi ollut, mikäli toinen laki olisi tullut sovellettavaksi valitun lain sijasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa