Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjaon paperit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksen ja perukirjan laatimisen jälkeen voidaan suorittaa perinnänjako, jonka avulla kuolinpesän varallisuus jaetaan perillisille.

Perinnönjako on mahdollista suorittaa kahdella eri tavalla; sopimus- tai toimitusjakona.

Lähtökohtaisesti kuolinpesän osakkaat voivat sopimusvapauden nimissä suorittaa perinnönjaon haluamallaan tavalla. Perinnönjakoon on kuitenkin otettava pesänjakaja aina, jos joku kuolinpesän osakkaista sitä vaatii tai jos kuolinpesään kuuluu joku edunvalvontaa tarvitseva henkilö. Lisäksi pesäjakaja on pyydettävä toimittamaan perinnönjako, jos jonkun osakkaan jako-osuus on ulosmittauksen kohteena.

Jotta perinnönjako olisi lainvoimainen, tulee siitä laatia kirjallinen jakokirja, josta selviää esinekohtaisesti kuolinpesän osakkaiden jako-osuudet. Kuolinpesän osakkaiden tulee allekirjoittaa jakokirja. Poikkeuksena on kuitenkin tilanteet, joissa on käytetty apuna pesänjakajaa. Tällöin jakokirjan allekirjoittaa pesänjakaja itse. Lisäksi kahden esteettömän todistajan on todistettava jakokirja oikeaksi.

Jakokirjan laatimisen jälkeen, se toimitetaan kaikille pesän osakkaille. Jos kaikki osakkaat hyväksyvät sen, tulee perinnönjako lainvoimaiseksi. Osakkaan ollessa tyytymätön perinnönjakoon, hän voi mottia perinnönjakoa kuuden kuukauden sisällä tuomioistuimessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa