Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjaon kiista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako ei aina onnistu sukulaisten kesken sovussa. Perinnönjaossa voi tulla monenlaista kiistaa siitä, kuka perii ja millaista omaisuutta. Perillisten jako-osuuksien suuruudesta voi tulla kiistaa, ja ehkäpä kaikki sisarukset ovat kiintyneet johonkin edesmenneen vanhempansa tavaraan niin, että sen jakamisesta ei päästä sopuun. Tällaisissa tapauksissa lain mukaan ensisijainen kuolinpesän omaisuuden sopimusjako ei tule kysymykseenkään, vaan on turvauduttava viranomaisen apuun. Kun pesää jakamaan tarvitaan avuksi virallinen pesänjakaja, on kyse toimitusjaosta.

Toimitusjaossa tuomioistuin määrää pesänjakajan pesän osakkaan hakemuksesta. Osakas voi hakea pesänjakajan määräämistä yksin, eikä muut osakkaat voi tätä vastustuksellaan estää. Pesänjakajan ensimmäisenä tehtävänä on yrittää saada pesän osakkaat yksimielisyyteen omaisuuden jakamisesta. Vasta tämän epäonnistuttua pesänjakaja suorittaa jaon perintöoikeudellisten säännösten mukaisesti. Mikäli jako ei muuten onnistu järkevästi, tulee pesänjakajan myydä koko kuolinpesään kuuluva omaisuus, tai osa siitä. Kiistan sattuessa olisi hyvä muistaa, että pesänjakajan toiminta ei suinkaan ole ilmaista, ja pesänjakajalla onkin oikeus saada kohtuullinen korvaus työstään. Pesän koosta ja työmäärästä riippuen korvaus voi nousta korkeaksi.

On myös mahdollista, että kiistan sattuessa asianomaiset osakkaat palkkaavat avukseen lakimiehen. Ulkopuolisen ja neutraalin lakimiehen apu voikin ennaltaehkäistä kiistojen pahenemista ja auttaa niiden selvittämisessä. Lisäksi asiantuntijan puoleen kääntyminen voi olla järkevää omien oikeuksien toteutumiseksi. Asiantuntevaa lakiapua tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka tavoitat kätevästi myös Minilexin lakipuhelimesta. Lisätietoa lakiasioista voit löytää myös Minilexin kattavasta artikkelikokoelmasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa