Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjakosopimus verottajalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta on laadittava perinnönjakosopimus tai perinnönjakokirja, jonka kaikki pesän osakkaat allekirjoittavat. Perinnönjakosopimuksen tulee olla myös oikeaksi todistettu kahden esteettömän todistajan toimesta. Jos pesänjakaja suorittaa kuolinpesän jakamisen, voi pesänjakaja yksin allekirjoittaa perinnönjakosopimuksen.

Lähtökohtaisesti perintöverotus toimitetaan perukirjan perusteella. Jos perintö on jaettu ennen perintöverotuksen loppuun saattamista, otetaan huomioon verotuksessa myös perinnönjakosopimus. Tällaisissa tapauksissa perinnönjakosopimus tulisi toimittaa verottajalle.

Perinnönjakosopimuksessa sovitaan siitä, miten vainajan omaisuus jaetaan perillisten kesken. Verotus perustuu pääosin perukirjaan, mutta myös jakosopimuksella voi olla merkitystä. Perinnönjakosopimus voi esimerkiksi osoittaa perukirjaan perustuvan toimitetun verotuksen virheelliseksi. Perinnönjakosopimus voi tarkentaa syntyneitä oikeuksia ja voidaan ottaa näiltä osin huomioon verotuksessa.

Perinnönjakosopimuksella on merkitystä verotuksessa myös silloin, kun perillinen luopuu koko perinnöstään ehdoitta. Perintöverotus toimitetaan tällaisessa tapauksessa perinnönjaon perusteella. Tällöin perinnönjakosopimuksella on merkitystä toimitettavan verotuksen kannalta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa