Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjakokirjan toimittaminen verottajalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan perintöverotus toimitetaan perinnönjättäjän jäämistöstä laaditun perukirjan perusteella. Perukirja toimii näin ollen perintöverotuksen pohjana ja veroilmoituksena. Mikäli perinnönjako on jo toimitettu ennen kuin perintöverotus on saatettu loppuun, verotus suoritetaan perukirjan lisäksi jakokirjan perusteella. Verohallinto on perintöverotuksen toimittava veroviranomainen.

Perukirja ja perinnönjakokirja ovat erilaisia vainajan kuoleman jälkeen laadittavia asiakirjoja. Perukirja on luettelo vainajalta jääneestä omaisuudesta, eli kuolinpesän varoista ja veloista, joka laaditaan perunkirjoituksessa, jolle on asetettu määräaika. Perunkirjoitus on toimitettava ja perukirja on laadittava kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta. Perunkirjoituksesta laadittu perukirja tulee toimittaa veroviranomaiselle, eli Verohallintoon yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta. Perukirjan pohjalta Verohallinto määrää perillisille perintöveron maksettavaksi.

Perinnönjakokirja laaditaan vasta toimitetun perinnönjaon jälkeen. Perinnönjakokirjasta ilmenee se, miten vainajalta jäänyt omaisuus on jaettu perillisten kesken. Koska perunkirjoituksesta laadittu perukirja on keskeisin informatiivinen lähde perintöveroa toimittaessa, ei perinnönjakokirjalla ole niin suurta merkitystä verotuksen kannalta. Perinnönjakokirja on kuitenkin toimitettava verottajalle silloin, kun perinnönjako on jo toimitettu, mutta perintöverotusta ei ole saatettu loppuun. Jakokirja on näin ollen pohjana verotukselle yhdessä perukirjan kanssa niissä tilanteissa, joissa perinnön jakamistoimet ovat jo suoritettu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa