Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako sopimusjakona

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat saavat toimittaa perinnönjaon keskenään sopimallaan tavalla. Tällaista perinnönjaon muotoa kutsutaan sopimusjaoksi. Sopimusjaossa osakkaat voivat vain yksimielisellä päätöksellä sopia siitä, miten perintö jaetaan. Sopimusjaossa jokaiselle osakkaalle on varattava tasapuolisesti mahdollisuus ottaa kantaa perinnönjakoon.

Sopimusjaossa todetaan kunkin osakkaan suhteellinen jako-osuus perinnöstä. Kun osakkaan suhteellinen osuus ja jäämistön pääoman arvo tiedetään, voidaan määrittää perilliselle tuleva arvomääräinen perintöosuus. Myös sopimusjaon muotoon kuuluu perinnönjakokirjan tekeminen. Lain mukaan jokaisen pesän osakkaan on sopimusjaossa allekirjoitettava tehty perinnönjakokirja ja se on lisäksi todistettava oikeaksi kahden esteettömän henkilön toimesta. Myös pesäosuuden luovutuksen saajan tulee allekirjoittaa jakokirja.

Aina sopimusjako ei ole mahdollinen. Jos osakkaat eivät pääse jaosta yksimielisyyteen, voi olla että perinnönjako joudutaan toimittamaan pesänjakajan toimittamana toimitusjakona. Myös jos jonkun osakkaan pesäosuus on ulosmitattu, perinnönjako on toimitettava toimitusjakona, ellei osakkaan ulosottovelkoja nimenomaisesti anna suostumustaan sopimusjakoon. Sopimusjako estyy myös siinä tapauksessa, että joku osakkaista haluaa perinnönjaon toimitettavaksi pesänjakajan toimesta. Perinnönjaon toimittaminen on usein vaikeaa ja siinä joudutaan huomioimaan useita asioita. Kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen jos tarvitset apua perinnönjakoon liittyvissä asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa