Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako puolison kuoltua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Varsinainen perinnönjako voidaan suorittaa kuolleen puolison jälkeen lähtökohtaisesti heti perunkirjoituksen jälkeen, jos kuolleelta puolisolta ei ole jäänyt rintaperillisiä. Rintaperillisiä ovat kuolleen puolison lapset. Perinnönjako voidaan suorittaa joko sopimusjakona tai toimitusjakona. Sopimusjaon toimittaa kuolinpesän osakkaat itse ja toimitusjakoon määrätään käräjäoikeuden toimesta pesänjakaja. Edellytyksenä kuitenkin on, että perittävän varat on selvitetty ja mahdolliset velat maksettu.

Lesken suojaksi on perintökaarella säädetty oikeudesta pitää koko kuolleen puolison omaisuus jakamattomana hallussaan. Rintaperillisillä tai testamentinsaajilla on kuitenkin oikeus vaatia perinnönjakoa tästä suojasta huolimatta. Leskeä on haluttu suojata jakovaateen jälkeen, joten hänen vähimmäissuojaksi jää oikeus hallita puolisoiden yhteisesti käyttämää asuntoa sekä sen tavanomaista koti-irtaimistoa. Muu omaisuus jaetaan perillisten kesken normaalisti. Lesken oikeutena on vain hallita asuntoa ja sen irtaimistoa, joten omistajiin rinnastettavia velvollisuuksia ei ole. Näin ollen lesken ei tarvitse muun muassa maksaa perintöveroa käyttöoikeudestaan. Perintöveron suorittaa asunnon ja irtaimiston perijät.

Rintaperilliset tai testamentinsaaja voivat vaatia perinnönjakoa myös osittain.

Jos ensiksi kuolleelta puolisolta ei jäänyt rintaperillisiä, perinnön saa leski. Ensiksi kuolleen puolison perilliset, kuten esimerkiksi sisarukset ovat vasta lesken kuolinpesän osakkaita. Heillä on oikeus kuolleen sisaruksensa perintöön näin ollen vasta sisaren puolison kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa.

Kysy perinnönjaosta asiantuntevilta lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa