Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako osakkeet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakkeita voidaan jakaa perintönä niin kuin muutakin omaisuutta. Osakkeet arvostetaan perintöverotuksessa käypään arvoon, josta lasketaan perillisen maksettavaksi tuleva perintövero. Osakkeiden käypä arvo lasketaan yleensä perittävän kuolinpäivän aikaisesta arvosta, mutta tietyissä tilanteissa osakkeiden perintöverotuksessa käytettävä käypä arvo voidaan laskea myös arvosta, joka osakkeilla on perunkirjoituksen aikana. Maksettavaksi tulevaan perintöveroon vaikuttaa tietenkin perintöveroluokka.

Perittyjen osakkeiden hankintamenona käytetään siten perintöverotuksessa vahvistettua verotusarvoa. Jos osakkeet myydään heti perinnön jakamisen jälkeen, on hyvin epätodennäköistä, että osakkeiden myynnistä aktualisoituisi verotettavaa myyntivoittoa. Jos perintöverotuksessa vahvistettu verotusarvo olisi esimerkiksi 50 000€ ja osakkeet myytäisiin vuoden kuluttua 100 000 eurolla, myyntivoittoa syntyisi 50 000€, josta pitää maksaa veroa. Myyntivoittoa verotetaan aina pääomatulona.

On tärkeää selvittää onko osakkeet saatu perintönä vai osituksen kautta. Jos osakkeet on saatu osituksesta, niiden hankintamenona käytetään perittävän todellista hankintamenoa. Tämä voi tarkoittaa sitä, jos osakkeet ovat omistettu kauan, että verotettavaksi tuleva luovutusvoitto on todella suuri. Tämänkaltaisissa tilanteissa kannattaa kääntyä asianajajan puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa