Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako; leski ja kaksi lasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti vainajan perivät rintaperilliset, eli tässä tapauksessa kaksi lasta. Molemmille lapsille kuuluu puolet vainajan jälkeen jättämästä omaisuudesta. Leski ei siis peri, mutta hänellä on oikeus hallinnoida jakamatonta kuolinpesää. Rintaperillisillä on oikeus vaatia pesänjakoa, mutta vain siinä määrin, ettei se vaikuta lesken asumisolosuhteisiin kielteisellä tavalla. 

Mikäli rintaperilliset vaativat vainajan omaisuuden jakoa, vaikuttaa tämä lesken hallinnointioikeuteen omaisuuteen nähden. Leskellä on oikeus jäädä asumaan ja hallinnoimaan parin yhteiseksi kodiksi tarkoitettua asuntoa tai kiinteistöä, eikä siihen kuuluvaa tavanomaista irtainta omaisuutta ole oikeutta viedä leskeltä pois. Mikäli kuolinpesän omaisuuteen kuuluu jokin muu leskelle kodiksi sopiva asuinpaikka, voi leski muuttaa myös sinne.

Jos leskellä on ollut vainajan kanssa avio-oikeus toistensa omaisuuteen, on tämä oikeus purettava osituksella, ennen kuin perintöä aletaan jakamaan. Jos kuolleen puolison omaisuuden säästö on ollut suurempi kuin lesken, on lesken mahdollista vaatia vainajan lapsilta tasinkoa. 

Tavallisesta perinnönjakokaavasta, jonka mukaan leski ei peri ja lapset perivät vainajan jättämän omaisuuden 1/2 -periaatteella on mahdollista poiketa, mikäli vainaja on tehnyt testamentin, joka osoittaa perinnönjaon toisella tapaa. 

Tulee myöskin ottaa huomioon, että perinnönjako ja ositukset ovat käsitteinä kaksi eri asiaa, vaikka ne tulevatkin yleensä kyseeseen samanaikaisesti, kun puoliso kuolee. Perinnönjako ja ositus voivat olla käsitteinä vaikeita hahmottaa ja niiden soveltaminen itse vielä hankalampaa, joten kehotamme ongelmatapauksissa ottamaan yhteyttä lakimiehiimme, jotka auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa