Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako lapsenlapsille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöä voidaan jakaa lapsenlapsille vapaasti testamenttaamalla omaisuutta heille. Perittävän omaisuus voi tulla lapsenlapsille myös perimyksen kautta. Lastenlasten saamaa perintö verotetaan ensimmäisen perintöveroluokan mukaan. Perintöveroa täytyy maksaa 20 000 euron tai sitä suuremmasta perintöosuudesta. Perintöverovelvollisuuden raja on henkilökohtainen. Lapsenlapset perivät isovanhemman, jos heidän vanhempansa, joka on perittävän lapsi, on kuollut tai luopuu perinnöstä. Isovanhemman perintö menee siis hänen kuolleen lapsensa perillisille, jos heitä on elossa.

Isovanhemmat voivat testamentata koko omaisuuden halutessaan lapsenlapsilleen. Heidän lapsillaan on kuitenkin aina oikeus vaatia lakiosaa. Jos isovanhemmat tekevät lapsensa perinnöttömäksi, menee tämän lapsen perintöosuus kuitenkin hänen rintaperilliselle.

Henkilö voi tietenkin luopua vanhemmiltaan tulevasta perinnöstä suoraan lastensa hyväksi. Perinnöstä luopuja ei voi kuitenkaan vaikuttaa siihen miten perintö jaetaan hänen rintaperillistensä kesken, vaan perintö jaetaan perimyskaaren säännösten mukaisesti. Perinnöstä pitää luopua kokonaan, jotta se on verotuksellisesti tehokas. Jos perinnöstä ei luovu kokonaan, katsotaan luopujan ensin ottaneen perinnön vastaan, minkä jälkeen hänen katsotaan lahjoittaneen sen. Tästä seuraa haitallisia veroseuraamuksia, koska perinnön luovuttaja joutuu maksamaan perintöveroa ja sen lopullinen saaja lahjaveroa. Perinnöstä luopuja voi kuitenkin luopua verotuksellisesti kannattavasti perinnöstä ottaen vastaan vain lakiosan. Tämä voi olla verosuunnittelun kannalta järkevää varsinkin, jos luopujalla on useita lapsia. Veron minimointia suunnitellessa kannattaa kuitenkin varmistaa asia asianajalta, jotta haitallisia veroseuraamuksia ei pääse syntymään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa