Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako käypä arvo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleinen lähtökohta perintöasioissa on, että omaisuus arvostetaan eli arvioidaan, käyvän arvon mukaisesti. Perinnönjaossa käyvän arvon arviointikohtana eli hetkenä, jonka hetken mukaan omaisuus on arvioitava, on perittävän kuolinhetki. Arvon määrittäminen tulee perunkirjaan ja arviointi suorittavat uskotut miehet.

Käypä arvo tarkoittaa sitä hintaa, joka todennäköisesti oltaisiin saatu, jos omaisuus olisi myyty, kun perittävä kuoli. Eli käypä arvo on riippuvainen perittävän kuolinhetken hintatasosta. Arvoa voidaan hakea samanlaisten esineiden myyntihinnoista siltä päivältä, kun perittävä kuoli. Esimerkiksi vainajalta jäänyt taulu arvioidaan sen mukaisesti kuin siitä maksettaisiin, jos taulu olisi myyty vainajan kuolinhetkellä. Käyvän arvon määrittämiseen ei ole tarkkoja ohjeita, joten se on arvioiminen voi olla hankalaa sellaiselle, jolla ei ole kokemusta asiasta varsinkin, jos kyse on tavanomaisesta poikkeavista esineistä kuten keräilyesineistä.

Yksinkertaisinta on rahana olevan omaisuuden arviointi, koska rahan arviointiin käytetään nimellisarvoa eli rahan arvo on sen määrä, jonka verran perittävällä rahaa oli. Kiinteistöjen arviointi todelliseen käypään arvoon ei ole aina mahdollista, mutta tätä tulisi tavoitella. Kiinteistöjen arvoa arvioitaessa hintatasoa voidaan hakea alueella toteutuneista kiinteistökaupoista ja näiden keskimääräisistä hinnoista.

Jos perunkirjoituksen jälkeen ilmenee uusia varjoja, on pesänjakajan kehotettava osakkaita tekemään tai teettämään täydennysperunkirjoitus. Näin perinnänjako nivoutuu yhteen perunkirjoituksen kanssa.

Käypää arvoa ja sen määrittämistä koskien on hyvä olla yhteydessä lakimieheen, joka voi auttaa arvioinnin tekemisessä sekä perunkirjoituksen toteuttamisessa. Lakimiehemme vastaavat mielellään myös perinnönjakoa koskeviin kysymyksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa