Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako käräjäoikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtaosissa tapauksista kuolinpesän osakkaat jakavat pesän yhteisen sopimuksensa mukaisesti ilman suurempia erimielisyyksiä. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, vaan perintöön oikeutettujen välille ilmaantuu erilaisia kiistoja. Kuolinpesän osakkaat voivat olla erimielisiä monestakin asiasta. Ehkä toisen osakkaan mielestä joku ei ole oikeutettu perintöön, tai voidaan olla erimielisiä siitä, kuka mitäkin omaisuutta saa. Ehkä jokin perintökalleus omaa niin suuren tunnearvon, että useampikin pesän osakkaista haluaisi sen itselleen.

Oli pesän jakamiseen liittyvä erimielisyys mikä tahansa, on osakkaiden mahdollisuus kääntyä viranomaisen puoleen, mikäli kokevat oikeuksiaan loukattavan. Jos pesän jakaminen ei kertakaikkisesti osakkaiden kesken onnistu, voi kuka tahansa pesän osakkaista hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta. Muut osakkaat eivät voi määräämistä vastustuksellaan estää. Käräjäoikeus määrää tehtävään henkilön, jolla on tehtävän vaatima taito ja kokemus. Usein pesänjakajaksi määrätään lakimies. Pesänjakajan ensimmäisenä tehtävänä on yrittää saada pesän osakkaat yksimielisyyteen jaosta. Mikäli sovinnollinen jako ei tätäkään kautta onnistu, pesänjakaja jakaa omaisuuden perintöoikeudellisten säännösten mukaisesti.

Pesänjakajalla on lähtökohtaisesti päätäntävalta hänen toimivaltaansa kuuluvissa pesänjakoon liittyvissä asioissa. Pesän osakkailla on oikeus kääntyä tuomioistuimen puoleen vain, mikäli he kykenevät osoittamaan, että heillä on perusteltu oikeudellinen tarve viedä jokin asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Perintöasiat ovat usein monimutkaisia, ja voikin olla suotavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Lakiapua perintöasioihin tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka tavoitat kätevästi myös Minilexin lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa