Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti perinnön osalta maksettavaksi tulee ainoastaan perintövero. On kuitenkin mahdollista, että perinnönjaon yhteydessä suoritettavaksi tulee perintöveron lisäksi myös lahjavero. Käytännössä tällöin on luovuttu perinnöstä tehottomasti. Perinnöstä voi luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Jos perinnöstä luovutaan tehottomasti, tulee maksettavaksi sekä perintö- että lahjavero. Sen sijaan, jos luopuminen tapahtuu tehokkaasti, maksettavaksi tulee ainoastaan perintövero. Perintöveron maksaa tällöin lopullinen perinnönsaaja, ei perinnöstä luopuja.

Jotta perinnöstä luopuminen katsotaan tehokkaaksi, tulee perillisen luopua perinnöstä ilman ehtoja sekä vastiketta. Perinnöstä ei voi ottaa pientä osaakaan, jos haluaa luopua perinnöstään tehokkaasti. Perintöosuuden saajaakaan ei voi määrätä, mikäli haluaa luopua tehokkaasti perintöosuudestaan. Käytännössä perillinen ei voi osallistua omaisuuden jakoon, eikä vedota oikeussuojakeinoihinsa, jotta perinnöstä tehokkaasti luopuminen on mahdollista.

Jos perillinen ei luovu perinnöstä tehokkaasti, katsotaan asiaa siten, että perillinen on ottanut ensin perinnön vastaan ja sitten erikseen lahjoittanut perintönsä seuraavalle luovutuksensaajalle. Tällöin siis maksettavaksi tulee sekä perintövero perinnön vastaanottamisesta että lahjavero seuraavasta luovutuksesta lopulliselle saajalle.

Testamentista tai lakiosasta voi sen sijaan luopua tehokkaasti myös osittain. Mikäli suunnittelet perinnöstä luopumista, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen, jotta maksettavaksi ei tule kaksinkertaista veroa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa