Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja ennakkoperintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperintö on lahja, joka otetaan huomioon lahjanantajan eli perinnönjättäjän kuoleman jälkeen toimitettavassa perinnönjaossa. Rintaperilliselle annettua lahjaa pidetään pääsääntöisesti ennakkoperintönä. Tämän ennakkoperintöolettaman taustalla on ajatus siitä, että perittävä ei lahjoja antaessaan kuitenkaan halua antaa joillekin perillisistään muita suurempaa osuutta omaisuudestaan. Muulle kuin rintaperilliselle annettua lahjaa pidetään ennakkoperintönä vain, jos lahjanantaja niin erikseen määrää. Lahjanantaja voi myös rintaperillisten osalta lahjakirjassa erikseen määrätä, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä.

Perinnönjakoa toimitettaessa kaikki ennakkoperintöinä käsiteltävät lahjat lisätään kuolinpesän varoihin. Ennakkoperinnöt arvostetaan niiden lahjoitushetken mukaan, ei siis vainajan kuolinhetken mukaan. Tämän jälkeen perinnönjättäjän omaisuus ja ennakkoperintöjen yhteissumma jaetaan kaikkien perillisten kesken tasan. Ennakkoperintönä omaisuutta saanut perillinen saa perittävän jälkeen toimitettavassa perinnönjaossa vähemmän omaisuutta, koska hän jo aikaisemmin saanut perittävältä lahjana omaisuutta.

Esimerkki:

A on kuollut ja hänen jäämistönsä varat ovat 250 000 euroa. A:lla on kolme perillistä B, C ja D, jotka kaikki ovat A:n lapsia. A on antanut B:lle ennakkoperintöä 50 000 euroa. Koska ennakkoperinnöt lisätään jäämistön säästöön, tulee jäämistön arvoksi 300 000 euroa. Kunkin perillisen osuus perinnöstä on silloin 100 000 euroa. B:n perintöosuudesta vähennetään kuitenkin hänen aikaisemmin saamansa ennakkoperinnön arvo, eli B saa perinnönjaossa omaisuutta 50 000 euroa. C ja D saavat molemmat perinnönjaossa omaisuutta 100 000 euroa.

Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjaveroa samalla tavalla kuin lahjasta silloin, kun ennakkoperintö saadaan. Ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa, mutta ennakkoperintö otetaan huomioon myös perintöverotuksessa. Ennakkoperintöä saaneiden perillisten perintöveron määrästä vähennetään kuitenkin se lahjaveron määrä, jonka perillinen on ennakkoperinnöstä aikaisemmin maksanut. Jos maksettu lahjavero on suurempi kuin perintövero, erotusta ei makseta takaisin.

Edellä olevan esimerkin mukaan B on siis maksanut 50 000 euron arvoisesta ennakkoperinnöstään lahjaveroa silloin, kun hän on ennakkoperinnön saanut. Nyt toimitettavassa perinnönjaossa kaikkien perillisten perintöosuus on 100 000 euroa. B maksaa siis perintöveroa 100 000 eurosta, kuten muutkin perilliset. B:n perintöveron määrästä vähennetään kuitenkin se lahjaveron määrä, jonka hän on ennakkoperinnöstä jo aiemmin maksanut.

Ennakkoperinnön vaikutuksesta perinnönjakoon ja perintöverotukseen saat lisätietoa sivuiltamme löytyvistä muista artikkeleista sekä soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa