Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja avioehtosopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus tarkoitetaan kihlakumppaneiden tai puolisoiden välistä sopimusta, jossa suljetaan pois joko jomman kumman tai molempien puolisoiden avio-oikeus jonkun jo omistetun omaisuuden tai tulevan omaisuuden suhteen. Avioehtosopimus voi olla molemminpuolinen tai yksipuolinen ja osittainen tai kaikkea omaisuutta koskeva. Kun avioliitto päättyy puolison kuolemaan, on eloonjääneen puolison tai kuolleen puolison perillisten vaatimuksesta toimitettava ositus. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja molemmat puolisot saavat pääsääntöisesti puolet tästä kokonaissummasta. Jos puolisoilla on kuitenkin molemminpuolinen ja kaikkea omaisuutta koskeva avioehto, osituksen sijaan toimitetaan ainoastaan omaisuuden erottelu. Erottelussa kumpikin puoliso saa oman omaisuutensa. Erottelu tai ositus on välttämätön perinnönjaon toimittamiseksi, sillä vain jomman kumman avulla saadaan selville jaettava omaisuus. Ositus tai omaisuuden erottelu onkin toimitettava ennen perinnönjakoa.

Avio-oikeuden ja sitä kautta myös avioehdon suorat vaikutukset päättyvät ositukseen tai erotteluun. Jos eloonjääneellä puolisolla ei ole avioehtosopimuksen tai osituksen toimittamisen vuoksi avio-oikeutta, ei hän ole myöskään kuolinpesän osakas. Eloonjäänyt puoliso voi kuitenkin avioehdosta huolimatta periä ensiksi kuolleen puolison, jos tällä ei ollut rintaperillisiä, tai olla testamentinsaajana. Näissä tapauksissa puoliso on myös kuolinpesän osakas. Jos eloonjäänyt puoliso perii, saavat ensiksi kuolleen puolison mahdolliset toissijaiset periilliset tämän kuoltua osan tämän pesästä. Esimerkiksi tällöin avioehtosopimus vaikuttaa välillisesti perinnönjakoon, sillä toissijaiset perilliset saavat ainoastaan ensiksi kuolleen puolison jäämistön osuutta vastaavan määrän, eivätkä puolta pesästä.

Perinnönjakoon ja avioehtoihin liittyy paljon erityissäännöstöä ja huomioon otettavia asioita on esimerkiksi perintösuunnittelussa monia. Suositeltavaa onkin ottaa yhteyttä lakimieheen, jotta asiansa saa järjestellyksi mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa