Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja arvostus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintö eli kuolinpesän omaisuus, arvioidaan vainajan kuolinhetken mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vainajan omaisuus arvioidaan perukirjaan siihen arvoon, jonka sen myymisellä olisi tapahtunut, jos omaisuus (esimerkiksi pöytä) olisi myyty vainajan kuolinhetkellä. Arvostuksen tai arvioinnin perusteena käytetään käyvän arvon mukaista arviointia. Käypä arvo määritetään perittävän kuolinpäivän perusteella.

Omaisuuden arvostaminen on perintökaaressa säädetty uskottujen miesten tehtäväksi eli omaisuus arvioidaan esine- tai varallisuuslaji kohtaisesti uskottujen miesten toimesta perunkirjaan, joka toimii samalla kuolinpesän omaisuusluettelona. Kaikki vainajan omaisuus on arvostettava ja kirjattava perukirjaan. Arvostuksessa voidaan käyttää myös apuna eri alojen asiantuntijoita. Asiantuntijoita kannattaa käyttää varsinkin, jos kyseessä on erityistavaroita eli keräilyesineitä ja varsinkin silloin, jos vainajan omaisuuteen kuuluu harvinaisia esineitä, kuten tauluja. Kuolinpesä vastaa arvostuksesta koituvista menoista.

Arvostus on erilainen riippuen omaisuuden laadusta ja määrästä. Kiinteistön, rahan ja osakkeiden arvioiminen on erilaista ja arvostuksessa onkin huomioitava erilaisia seikkoja. Esimerkkeinä kiinteistön arvottamiseen vaikuttaa kiinteistön kunto ja muut arvoa määrittävät seikat. Myös alueen hintataso vaikuttaa arvostukseen. Käteinen arvioidaan nimellisarvoisesti eli rahan arvo on sen määrä. Osakkeiden arviointiin vaikuttaa ajankohdan lisäksi myös se, minkälaisista osakkeista on kyse. Osakkeet voivat esimerkiksi olla julkisesti noteerattuja tai julkisesti noteerattomia.

Jos perinnönjaossa ilmaantuu kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta, on suoritettava täydennysperunkirjoitus. Sama koskee perunkirjoituksen muunlaista oikaisemista.

Omaisuuden arvioinnissa ja siihen liittyvissä kysymyksissä on hyvä olla yhteydessä lakimieheen, jonka kanssa voi keskustella arvostukseen liittyvistä asioista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa