Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja adoptiolapsi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa on kahdenlaisia adoptiolapsia. Siten adoptiolapsen asema perinnönjaossa riippuu siitä, milloin ottolapsisuhde on perustettu.

Jos ottolapsisuhde on perustettu 1.1.1980 jälkeen, on kysymys niin kutsutusta vahvasta adoptiosta. Tällöin adoptiolapsi on perinnönjaossa täysin biologiseen lapseen rinnastettavassa asemassa. Adoptiolapsi perii adoptiovanhempansa normaalien perintöoikeudellisten säännösten mukaisesti. Perittävän perintö jaetaan hänen lastensa kesken tekemättä eroa biologisten lasten ja adoptiolasten välillä. Adoptiolapsella on vastaava oikeus lakiosaan kuin perittävän biologisillakin lapsilla. Adoptiolapsen perintöoikeudellinen suhde hänen biologisiin vanhempiinsa on katkennut. Adoptiolapsi siis perii adoptiovanhempansa, eikä hän voi periä biologisia vanhempiaan.

Jos ottolapsisuhde on perustettu ennen 1.1.1980, puhutaan niin kutsutusta heikosta adoptiosta. Tällöin adoptiolapsen perintöoikeudellinen suhde hänen biologisiin vanhempiinsa on yhä voimassa, ja lapsi siis perii biologiset vanhempansa. Biologiset vanhemmat perivät vastaavasti lapsen. Adoptiolapsi perii myös adoptiovanhempansa, mutta adoptiovanhemman biologisten lasten oikeus lakiosaan voi rajoittaa adoptiolapsen perintöoikeutta. Heikossa adoptiossa adoptiolapsella ei ole oikeutta periä adoptiovanhemman sukulaisia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa