Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ilman rintaperillisiä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisellä tarkoitetaan perittävän lapsia ja ottolapsia sekä näiden lapsia. Perittävän lapsilla on rajoittamaton sijaantulo-oikeus, joka tarkoittaa sitä, että he saavat saman aseman kuolinpesässä kuin edesmennyt perillinen olisi saanut eläessään. Jos perittävällä kuitenkaan ei ole lainkaan rintaperillisiä, seuraavana perillisenä on aviopuoliso tai kumppani rekisteröidystä parisuhteesta, ei kuitenkaan avopuoliso.

Tähän luokkaan kuuluva on oikeutettu perimään koko omaisuuden, ellei avioehdosta, lahjakirjasta tai muusta vastaavasta muuta johdu. Edellä mainituilla voidaan sulkea avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen kuolemantapauksen kohdalla. Samaan tapaan lahjanantaja voi lahjakirjalla määrätä, ettei lahjansaajan puolisolla ole oikeutta periä lahjaa.

Lisäksi on huomioitava se tilanne, kun leski aikanaan kuolee, ensiksi kuolleen lähisukulaisilla on  yleensä oikeus saada puolet lesken jäämistöstä. Leski ei myöskään voi testamentata tätä osaa, joka on alunperin kuulunut hänen puolisolleen.

Aviopuolison tai rekisteröidyn parisuhteen kumppanin oikeuden perintöön voi kuitenkin kumota lähes täysin testamentilla. Tämä johtuu siitä, että rintaperilliset ovat ainut perimysluokka, joilla on oikeus lakiosaa. Jos siis rintaperillisiä ei ole, perittävä voi testamentata koko omaisuutensa vaikka kokonaan suvun ulkopuolelle. Tässä on huomattava, että leskellä jää kuitenkin oikeus yhteiseen asuntoon, jos hänellä ei ole kodiksi sopivaa asuntoa omistuksessaan. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa