Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ilman ositusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesistä säädetään yleisesti perintökaaressa. Perinnönjako voidaan toimittaa joko sopimusjakona tai toimitusjakona. Toimitusjaolla tarkoitetaan pesänjakajan tekemään kuolinpesän jakoa. Sopimusjaolla taas osakkaiden keskenään tekemää sopimusta jaon toteutuksesta. Jakokirjasta näkee, miten perukirjassa luetteloitu omaisuus jaetaan perillisten kesken.

Perinnönjako voidaan toteuttaa vasta perunkirjoituksen pitämisen ja perukirjan laatimisen jälkeen. Ennen jakoa kuolinpesä tulee myös olla kokonaan selvitetty. Se tarkoittaa sitä, että kaikki velat ja maksut tulee olla maksettuina. Vasta tämän jälkeen voidaan perukirjassa lueteltua vainajan omaisuutta jakaa perillisten kesken. Pesän varallisuuteen voi kuulua kaikenlaista omaisuutta.

Vainaja on voinut kuolla naimattomana tai hänen aviopuolisonsa on voinut kuolla ennen häntä. Tällöin vainajan omaisuuteen ei tarvitse suorittaa ositusta ennen jakoa. Tällöin jako suoritetaan täysin normaalisti. Ensin luetteloidaan vainajan varallisuus, jota ollaan jakamassa ja tämän jälkeen omaisuus jaetaan. Luetteloidaan mitä kukakin osakas saa. Jako voidaan toimittaa joko osakkaiden sopimuksella tai pesänjakajan toimesta. Jakokirja vielä allekirjoitetaan ja päivätään. Allekirjoituksilla jakokirjassa tulee lainvoimainen. Osakkaiden keskenään tekemä jakokirja tulee samantien lainvoimaiseksi ja pesänjakajan tekemä jakokirja taas lainvoimaistuu 6 kuukauden kuluessa, mikäli kukaan osakkaista ei ole sitä sinä aikana moittinut. Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa