Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ennen kuolemaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta säädetään perintökaaressa. Perilliset eivät sen mukaan voi keskenään jakaa omaisuutta ennen perittävän kuolemaa. Perilliset voivat jakaa perinnön vasta kuoleman jälkeen, kun on pidetty perunkirjoitus ja tehty perukirja. Tällä tavoin säännellään sitä, että perilliset eivät valitse omaisuutta etukäteen. Tulevalla vainajalla on näin ollen oikeus eläessään tehdä omalle omaisuudelleen, mitä hän haluaa. Hän voi esimerkiksi myydä omaisuutta tai lahjoittaa sitä pois, jos kokee sen tarpeettomaksi itselleen. Hänen ei siis niin sanotusti tarvitse säästää omaisuuttaan perillisilleen.

Sen sijaan perittävä voi kuitenkin itse omasta aloitteestaan jakaa perintöään jo ennen kuolemaansa. Tämä voi tapahtua lahjana tai ennakkoperintönä. Esimerkiksi haluamalleen henkilölle voi lahjoittaa vuodessa 4999 euroa tai sen arvosta lahjoja verottomana kolmen vuoden aikana. Vanhemmalla tai isovanhemmalla on myös mahdollisuus esimerkiksi lyhentää lasten opintolainaa tai maksaa se kokonaan ilman veroseuraamuksia. Kuitenkin lapselle / perillisille annettu tavanomaista suurempi lahja katsotaan ennakkoperinnöksi. Ennakkoperintö otetaan huomioon vainajan kuoleman jälkeen perinnönjaossa niin, että ennakkoperintö vähennetään sen saaneen perintöosuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että hän saisi perinnönjaossa olevasta omaisuudesta vähemmän kuin muut, koska on jo saanut kyseisen osan ennakkoon.

Perittävällä itsellään on siis mahdollisuus perintönsä jakamisen suunnitteluun. Hän voi lahjoittaa sitä, antaa ennakkoperintöjä tai tehdä testamentin. Näin hänen tahtonsa otetaan huomioon perintöä sitten lopulta jaettaessa. Mikäli perinnönjaosta jäi kysyttävää, voitte ottaa yhteyttä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa