Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ei testamenttia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perillisen kuollessa, jos tämä ei ole tehnyt testamenttia, perinnönjako toimitetaan lain mukaisen perimysjärjestyksen mukaan. 

Perimysjärjestyksen mukaan ensimmäisenä perii rintaperilliset, joista kukin saa yhtä suuren osan perinnöstä. Rintaperillisen ollessa kuollut, tulevat kuolleen rintaperillisen lapset hänen sijaansa. 

Jos perittävältä ei jäänyt rintaperillisiä, leski perii ensiksi kuolleen puolisonsa. Lain mukaan avoleskellä ei ole oikeutta periä. Leskellä on oikeus periä kuollut aviopuolisonsa, vaikka heillä ei ole avio-oikeutta. 

Jos perittävä ei ollut naimisissa, eikä hänellä ole rintaperillisiä, vanhemmat perivät lapsensa. Perittävän veljet ja sisaret jakavat kuolleen vanhempansa osuuden. Ja jos perittävän veli tai sisar on kuollut, perivät heidän jälkeläisensä kuolleen osuuden. Perittävän sisar- ja velipuolilla on yhtäläinen oikeus periä, kuin täysveljillä ja -sisarilla. 

Mikäli kukaan yllämainituista ei ole elossa eikä perittävä ole tehnyt testamenttia, isovanhemmilla on oikeus periä lapsenlapsensa. Kuolleen isovanhemman osuus menee lapsenlapsille. Sijaantulo-oikeus on katkaistu niin, että serkut eivät enää peri. 

Mikäli perillisiä ei ole eikä perittävä ole tehnyt testamenttia, perintö menee valtiolle. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa