Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako adoptiolapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako adoptiolapselle riippuu lapseksiottamisen ajankohdasta. Adoptio voi olla ns. heikko tai vahva adoptio. Heikossa adoptiossa eli ennen 1.1.1980 adoptoitu lapsi ei ole lain mukaan yhtä vahvassa asemassa adoptiovanhemman biologisiin lapsiin nähden.

Ennen vuotta 1.1.1980 adoptoitu ottolapsi on perintöoikeudessa ottovanhempiinsa nähden, mutta hän ei saa loukata biologisen rintaperillisen oikeutta perintöön eikä lakiosaan. Heikossa adoptiossa adoptoitu lapsi säilyttää perintöoikeuden biologisiin vanhempiinsa.  

Vahva adoptio eli 1.1.1980 jälkeen vahvistettu adoptio perustuu ajatukseen, että adoptoitu lapsi on täysin adoptiovanhemman suvun jäsen ja perintöoikeudellinen suhde biologiin vanhempiin ja näiden sukulaisiin katkeaa. Adoptiolapsi on perinnönjaossa tasavertainen biologiseen lapseen nähden. Adoptiolapsella on yhtäläinen oikeus lakiosaan adoptiovanhemman biologisten lasten kanssa. 

Adoptiosuhde on purkamaton, sitä ei voi tuomioistuimen päätöksellä purkaa. Heikko adoptio voidaan muuttaa vahvaksi adoptioksi, jolloin sovellettavaksi tulee 1.1.1980 lain mukainen vahvan adoption mukainen järjestelmä. Kyse ei kuitenkaan ole aikuisadoptiosta. 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa