Minilex - Lakipuhelin

Perinnön osituksen vaatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja muutoinkin kuolinpesän asioista säädetään perintökaaressa. Vainajan kuoleman jälkeen tulee kaikista ensimmäisenä pitää perunkirjoitus, laatia perukirja ja maksaa kaikki vainajan velat ja maksut. Vasta tämän jälkeen omaisuudelle ylipäänsä voidaan miettiä tehtävän jotain. Perunkirjoitus on pidettävä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.

Vainaja on voinut olla myös avioliitossa kuollessaan. Tällöin tulee selvittää, onko puolisoilla ollut avio-oikeus toistensa omaisuuksiin. Mikäli heillä on ollut avioehto tai muu vastaava avio-oikeuden pois sulkeva sopimus, tulee toimittaa omaisuuden erottelu. Sen sijaan, jos avio-oikeus on, toimitetaan omaisuuden ositus. Osituksessa määritellään leskelle kuuluva omaisuus ja vainajan kuolinpesään kuuluva omaisuus. Jaottelun jälkeen osakkaat voivat jakaa keskenään kuolinpesään kuuluvan omaisuuden. Tällaista ositusta voivat vaatia toimitettavaksi kuolinpesän ja lesken välillä niin leski kuin pesän osakkaatkin.

Omaisuuden osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan. Eloonjäänyt puoliso saa omaisuudesta puolet ja kuolinpesä puolet. Sellaisessa tilanteessa, jossa eloonjääneellä puolisolla on kuitenkin enemmän omaisuutta kuin kuolleella puolisolla, on eloonjääneellä puolisolla oikeus pitää omaisuus itsellään. Hän ei siis tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle, vaikka päinvastaisessa tilanteessa kuolinpesän tulisi maksaa tasinkoa leskelle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa