Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako tasinko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen perinnönjakoa aviopuolisoiden välillä on toimitettava ositus, jotta saadaan selville menehtyneen puolison jaettavan omaisuuden määrä ja erotettua se eloonjääneen puolison omaisuudesta. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus eli velat ja varat selvitetään, ja laskelman perusteella saadaan selville puolisoiden omaisuuden säästö, eli se mitä jää kun varoista on vähennetty velat. Leskellä on oikeus puoleen yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Jos menehtynyt puoliso oli varakkaampi kuin eloonjäänyt puoliso, muodostuu hänen perillisillensä tasingomaksuvelvollisuus leskeä kohtaan. Myös leskellä on tasingonmaksuvelvollisuus, jos hän omistaa enemmän kuin menehtynyt puoliso. Leski voi kuitenkin vedota hyväkseen tasinkoprivilegiin, joka tarkoittaa oikeutta pidättäytyä maksamasta tasinkoa kuolleen puolison perillisille. 

Kuolleen puolison perillisillä ei ole vastaavaa oikeutta pidättäytyä maksamasta tasinkoa, vaan se on lesken etuoikeus. Leski voi myös halutessaan olla vetoamatta oikeuteensa, ja maksaa tasinkoa mikäli hän niin tahtoo. Hän voi vedota tasinkoprivilegiin myös vain osittain. 

Tasinkoa maksava osapuoli saa itse päättää, kuinka hän tasingon suorittaa. Tasinko voidaan maksaa rahana, tai esimerkiksi kiinteänä tai irtaimena omaisuutena.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]