Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako aviopuolisoiden kesken voidaan suorittaa, kun pesä on selvitetty ja perunkirjoitus suoritettu. Perunkirjoitus on pakollinen toimitus ennen perinnönjakoa. Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki pesän osakkaat lesken lisäksi. Perunkirjoituksessa arvioidaan omaisuuden arvo, ja siihen luetteloidaan vainajan omaisuus ja velat. 

Perinnönjako voidaan suorittaa, kun perunkirjoitus on laadittu. Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken. Leski perii ensiksi kuolleen puolisonsa, jos perittävältä ei jäänyt rintaperillisiä. Mikäli rintaperillisiä ei jäänyt, leski perii, vaikka puolisoilla olisi ollut avioehto. Avioehto tarkoittaa, että puolisoilla ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen avio-oikeuden mukaisesti. 

Perinnönjako voidaan myös jättää toimittamatta, sillä perinnönjaolle ei ole määräaikaa. Tällöin leskeksi jääneellä puolisolla on oikeus hallita jäämistöä jakamattomana.

Leskellä on oikeus hallita jäämistöä jakamattomana puolisonsa kuoleman jälkeen. Hallintaoikeus tarkoittaa, että leski saa omaisuudesta karttuvan tuoton ja hän saa käyttää koko omaisuutta rajoitetuin oikeuksin. Leskellä ei kuitenkaan ole oikeutta luovuttaa tai lahjoittaa omaisuutta omin päin. 

Jos rintaperilliset vaatisivat perinnönjakoa ensiksi kuolleen puolison jälkeen, leskelle jää oikeus hallita yhteistä kotia sekä tavanomaista koti-irtaimistoa kuolemaansa saakka. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]