Minilex - Lakipuhelin

Oikeus perinnönjaon moittimiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaalla on oikeus perinnönjaon moittimiseen. Osakkaalla on oikeus nostaa kanne, jolla hän moittii perinnönjakoa. Osakas voi nostaa kanteen sekä silloin, kun pesänjakaja on toimittanut perinnönjaon sekä silloin, kun osakkaat ovat keskenään toimittaneet perinnönjaon. Molemmissa tapauksissa moiteaika on kuusi kuukautta.

Kuolinpesän osakas voi siis moittia pesänjakajan toimittamaa jakoa. Tätä jakoa osakas voi moittia sekä muodollisella että sisällöllisellä perusteella. Kuusi kuukautta kestävä moiteaika lasketaan perinnönjakokirjan allekirjoittamispäivästä. Perinnönjaon moitekannetta ei nosteta pesänjakajaa vastaan vaan se tulee nostaa muita osakkaita vastaan vainajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudessa. Osakas voi kuitenkin perinnönjakokirjan allekirjoittamalla samalla sitoutua olemaan moittimatta perinnönjakoa ja tällöin moiteoikeus poistuu kokonaan ja perinnönjaosta tulee heti lainvoimainen. Osakas voi luopua moiteoikeudestaan sitovasti myös jälkikäteen.

Osakas voi lisäksi moittia perinnönjakoa silloin, kun osakkaat ovat tehneet sen sopimusjakona. Sopimusjakoa voi kuitenkin moittia vain muodollisella perusteella eli silloin kun perinnönjakoa ei ole tehty oikeassa muodossa. Kanteen nostaminen sisällöllisellä perusteella ei tällöin ole mahdollista. Kuuden kuukauden moiteaika lasketaan perinnönjaon toimittamisesta.

Lisäksi sellaisella velkojalla, jonka saatavasta on ulosmitattu osakkaan pesäosuus, on oikeus nostaa moitekanne perinnönjaosta. Myös sellainen tilanne saattaa olla mahdollinen, että joku kolmas henkilö vaatii itselleen kanteella kuolinpesän osakkaalle perinnönjaossa tullutta omaisuutta. Siinä tapauksessa, että osakas menettää osuudestaan tälle kolmannelle henkilölle, on hänellä oikeus saada siitä tasoitusta muilta osakkailta. Perinnönjako tulee kuitenkin suorittaa kokonaan uudelleen, jos osakas menettää koko perinnönjaossa saamansa osuuden tai suurimman osan siitä kolmannelle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa