Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäinen testamentti on yleisin aviopuolisoiden tekemä testamentti. Keskinäisellä testamentilla aviopuolisot testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Tällöin eloonjäänyt puoliso saa toisen puolison omaisuuden tämän kuoleman jälkeen. Keskinäisen testamentin voivat kuitenkin tehdä myös muut kuin aviopuolisot.

Keskinäinen testamentti voi olla omistusoikeustestamentti tai hallinta- eli käyttöoikeustestamentti. Omistusoikeustestamentilla leski saa omistusoikeuden ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen. Hallintaoikeustestamentilla taas turvataan lesken elinikäinen oikeus hallita omaisuutta. Tällöin omaisuuden omistusoikeus menee perillisille heti ensimmäisen puolison kuoleman jälkeen. Perillisillä ei kuitenkaan ole oikeutta käyttää perintöä lesken eläessä.

Hallintaoikeustestamentilla pystytään siis turvaamaan lesken asema antamalla hänelle oikeus hallita ja käyttää omaisuutta ja toisaalta turvaamaan myös perillisten asema. Leski ei voi määrätä omaisuudesta esimerkiksi myymällä tai lahjoittamalla omaisuutta. Leskellä on vain oikeus hallita ja käyttää omaisuutta omistusoikeuden ollessa perillisillä. Perillisillä ei myöskään ole oikeutta käyttää perintöä ennen lesken kuolemaa.

Hallintaoikeustestamentilla on huomattavat verohyödyt. Leski ei joudu maksamaan lainkaan perintöveroa ja perillisten saamasta perinnön arvosta vähennetään leskelle jätetyn hallintaoikeuden arvo. Tällöin myös perillisten perintöveron määrä pienenee.

Omistusoikeustestamenttiin voidaan myös liittää ehto, jonka mukaan leski saa valita, vastaanottaako hän testamentin kokonaan omistusoikeudella vai osittain hallinta- eli käyttöoikeudella. Tämä lisää perintöverosuunnittelun mahdollisuutta.

Rintaperillisillä on oikeus testamentista huolimatta saada lakiosansa. Lakiosan määrä on puolet normaalista perintöosan määrästä. Tosiasiassa lesken oikeus olla maksamatta tasinkoa, jos hän on varakkaampi kuin puolisonsa, voi estää lakiosan saamisen tai vähentää sitä. Testamentissa on syytä kuitenkin mainita, että leskellä on oikeus suorittaa lakiosa rahana.

Omistusoikeustestamentilla leski saa omistusoikeuden kuolleen puolisonsa omaisuuteen. Tällöin leski voi vapaasti myydä tai lahjoittaa omaisuutta. Hallintaoikeustestamentilla pystytään turvaamaan sekä lesken että perillisten asema. Leskellä on elinikäinen oikeus hallita ja käyttää omaisuutta, mutta leski ei voi myydä tai lahjoittaa sitä. Näin turvataan perillisten oikeus perintöön lesken kuoleman jälkeen. Hallintaoikeustestamentilla saadaan myös huomattavat verohyödyt.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa