Minilex - Lakipuhelin

Jakamaton jäämistö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jakamaton jäämistö tarkoittaa sananmukaisesti, että vainajan omaisuutta ei ole jaettu vaan se on yhtenä kokonaisuutena. Riippuen asianyhteydestä vodaan kotimaisessa perintöoikeudessa jakamattomalla jäämistöllä tarkoittaa kahta eri asiaa.

Ensiksi jakamattomalla jäämistöllä voidaan tarkoittaa lesken oikeutta pitää kuolleen puolison jäämistöä eli vainajan omaisuutta jakamattomana hallinnassaan. Tästä voidaan joutua poikkeamaan rintaperillisen jakovaatimuksesta tai testamentista johtuvien syiden vuoksi. Tällöin joudutaan suorittamaan jäämistön osittaminen eli jäämistöositus. Kyseisen tilanteen varalta on leskellä oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden käyttämää yhteistä kotia tai kodiksi sopivaa asuntoa, jollei se sisälly lesken varallisuuteen. Asunnon hallintaan kuuluu myös oikeus pitää hallussaan tavanomaista koti-irtaimistoa. Tällöin ei enää kyseessä ole jakamattomasta jäämistöstä.

Toiseksi jakamaton jäämistö voi tarkoittaa kuolinpesän osakkaiden eli vainajan perillisten päätöstä pitää kuolinpesä jakamattomana. Osakkaat voivat sopia, ettei kuolinpesää jaeta tai jako suoritetaan myöhemmin. Tällainen sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

Jäämistö voi siis olla jakamattomana hyvin kauan riippuen kuolinpesän osakkaiden tahdosta. Osakkaalla on oikeus päästä sopimuksesta irti eli saada kuolinpesä jaetuksi. Tämä riippuu kuitenkin, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Osakkaan kuoltua hänen perillisensä tulevat osakkaan tilalle kuolinpesään. Jakamaton kuolinpesä voi esimerkiksi käsittää vainajan perustaman yrityksen.

Jakamatonta kuolinpesää koskien voit kääntyä asiantuntijoidemme puoleen ja he vastaavat mielellään jäämistöä koskeviin kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa