Minilex - Lakipuhelin

Jäämistön ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jäämistön ositua tai jäämistöositus tarkoittaa tilannetta, jossa elonjääneen puolison ja kuolleen puolison omaisuuden välillä suoritetaan avioliittolaissa tarkoittama ositus. Tällöin osapuolina ovat leski ja kuolinpesä, joiden välillä ositus suoritetaan. Leskellä ja perillisellä on oikeus vaatia jäämistön ositusta. Jäämistön osituksessa lesken ja kuolinpesän välillä suoritetaan omaisuuden jako. Jaossa puolisoiden yhteinen omaisuus jaetaan avioliittolain mukaisesti. Kuolinpesän oleminen osapuolena osituksessa tuo eräitä rajoituksia ositukseen verrattuna ositukseen, joka tapahtuu elävien puolisoiden kesken. Yksi tällainen vaikutus on se, että  jäämistöositusta ei saa suorittaa ennen kuin kuolinpesän velat on maksettu. Tästä voidaan kuitenkin poiketa lesken ja vainajan perillisten yhteisellä päätöksellä. Jäämistöositukseen sovelletaan avioliittolain mukaisia ositusta koskevia säännöksiä soveltuvilta osin.

Jäämistön osittaminen voi olla suorittamatta pitkänkin aikaa. Leski voi olla myös kuolinpesän osakas. Jäämistöositukseen voi liittyä myös erottelua, jos puolisoilla oli avio-oikeuteen kuuluvaa omaisuutta ja siihen kuulumatonta. Tällöin on ensiksi selvitettävä se omaisuus, joka kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, jotta omaisuuden osittaminen voidaan suorittaa oikein.

Jäämistöositusta koskevissa asioissa ja kysymyksissä voit ottaa yhteyttä lakimieheen, joka voi kartoittaa sinun tarpeesi ja antaa neuvoa koskien jäämistöositusta tai ositusta yleensä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa