Heippa, haluaisin kysyä tälläistä,kun minulle on tullut viesti, jossa kerrottiin että minusta on tehty rikosilmoitus ja tästä on nyt 2kk eikä kukaan viranomainen ole ollut yhteydessä! Onko pelottelu rikos? Voinko tehdä rikosilmoituksen uhkailusta? En tosiaan ole tehnyt mitään rikosta.
Sekä uhkailtu asianajajalla muita teitä pitkin! Mitä tehdä? Eihän toisen asianajaja ota yhteyttä vastapuoleen?

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Jos joku uhkailee tai pelottelee toista, kyseessä voi olla laiton uhkaus, mikä on rikos rikoslain mukaisesti. Siihen syyllistyy se, joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Tilanteessa on kuitenkin ilmeisesti kyse siitä, että toinen henkilö on mahdollisesti tehnyt rikosilmoituksen sinusta ilman syytä. Tällaisessa tilanteessa kyseeseen voi tulla rikosnimikkeenä väärä ilmianto. Siihen syyllistyy henkilö, joka antaa esitutkinta- tai muulle viranomaiselle taikka tuomioistuimelle väärän tiedon ja siten aiheuttaa vaaran, että ilmiannettu pidätetään, vangitaan tai joutuu muun pakkokeinon kohteeksi tai joutuu syytteeseen tai tuomitaan rangaistuksen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen virheellisin perustein. Väärä ilmianto on siis kyseessä esimerkiksi silloin, kun henkilö kertoo poliisille toisen syyllistyneen rikokseen, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Tämän lisäksi kuitenkin edellytetään, että ilmianto aiheuttaa vaaran virheellisistä toimista. Vaara jää syntymättä esimerkiksi silloin kun viranomainen ilman lisäselvitystä toteaa ilmoituksen aiheettomaksi. Mikäli henkilö on siis tehnyt aiheettoman rikosilmoituksen, mikä johtaa tutkintaan, kyseeseen tulee rikosnimikkeenä väärä ilmianto, josta sinun on mahdollista tehdä rikosilmoitus.

Jos teko ei kuitenkaan täytä edellä esitetyn mukaisesti väärän ilmiannon rikostunnusmerkistöä, voi tällainen teko täyttää kunnianloukkauksen rikostunnusmerkistön. Kunnianloukkaukseen syyllistyy henkilö, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tämä voi täyttyä silloin, kun henkilö väittää toisen valheellisesti syyllistyneen rikokseen. Tästäkin on mahdollista tehdä rikosilmoitus.

Asiassa voi siis olla kyseessä toisen syyllistyminen rikokseen, jos et ole tehnyt itse mitään rikosta, mutta toinen henkilö väittää niin. Tämän seurauksena asiasta on mahdollista tehdä rikosilmoitus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]