Hei,

naapurissamme asuu hyvin reviiritietoinen pariskunta, joka tarkkailee muita ja on erityisen kiukkuinen lapsille. Omaan taloomme on kuljettava pariskunnan talon ohitse, sillä katu on päättyvä. Aikuisille pariskunta rähähtelee harvakseltaan, mutta lapsilta on esim. pyöräily kielletty, koska pariskunnan "autot saattavat kolhiintua". Myös tavanomainen katualueelle ulottuva leikki aiheuttaa kiroilua ja huutoa. Lapset eivät melua, eksy tontille tai muutoin häiritse enempää kuin lapset nyt häiritsevät, eikä pari näin väitäkään. Toistaiseksi pari on puolustanut yleistä katualuetta vain sanallisesti mutta hyvin uhkaavin elkein. Lapset ovat ahdistuneet tilanteesta. Miten menetellä, kun keskusteleminen ei auta? Minkä verran lapsille saa huutaa, ja missä vaiheessa häirintä muuttuu rikosasiaksi?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kunnianloukkaukseen syyllistyy henkilö, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka muuten edellä mainitulla tavalla halventaa toista. Tällaiseksi muuksi halventamiseksi luetaan tilanteet, joissa henkilö osoittaa ansaitsematonta epäkunnioitusta toiselle, mitä on aiemmin kutsuttu solvaukseksi. Tässä ei väitetä valheellisesti toisen henkilön syyllistyneen johonkin, vaan on kyse muulla tavalla tehdystä loukkaamisesta. Solvausta voi olla loukkaavan mielipiteen esittäminen, jolloin solvaus voi tapahtua, kun toisen väitetään olevan mielisairas taikka sika. Tähän solvaustahallisuuteen liittyy tietoisuus solvauksen loukkaavuudesta. Esimerkiksi tapauksessa KKO:2005:137 ravikilpailussa miesohjaaja nimittelemällä kilpailutilanteessa naisohjastajaa sukupuoleen viittaavalla halventavalla ilmaisulla syyllistyi kunnianloukkaukseen. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttyminen on siten tapahtuneen tilanteen arvioinnin varassa. Kysymyksessänne olevien naapureiden solvaukset saattavat muuttua kunnianloukkauksen alaan kuuluviksi, jos ne muuttuvat erittäin loukkaaviksi.

Lain mukaan kunnianloukkaus kuuluu asianomistajarikoksiin, joten rikoksen uhrin tulee vaatia rangaistusta teosta, jotta syyte voitaisiin nostaa tuomioistuimessa. Mikäli naapureidenne solvaukset muuttuvat rajuiksi ja sietämättömiksi saattaa olla kyseessä rikos, jolloin teidän asianomistajana tulee ottaa poliisiin yhteyttä ja tehdä rikosilmoitus.

Toinen rikos, josta kysymyksessänne voi olla tietyin edellytyksin mahdollinen, on kotirauhan rikkominen. Yksi tämän tunnusmerkistötekijöistä on toisen kotirauhan rikkominen metelöimällä tai muulla vastaavalla tavalla. Häiritsevän metelöinnin tulee olla kuitenkin tahallista mikä tarkoittaa, että naapurinne tulee tietää häiritsevänsä teidän kotirauhaanne kiroilemalla voimakkaasti. Myös kotirauhan rikkominen luetaan asianomistajarikoksiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]