Olen eläkkeellä oleva mies.Naapuri nimittelee yhteiskunnan elätiksi ja olen kuulemma saanut lopputilinkin tappelemisen takia.Olen sanonut hänelle ,että nämä huutelujen todenperäisyys voidaan tutkia.Olen ottanut nauhalle näitä huuteluja,kun todistajia ei paikalla.Syksyllä naapuri hommasi lennokkikopterin ,kameralla varustetun.Tällä hän häiritsi ja kyttäily pihapiiriämme ja seurasi vaimoa ja minua esim.kun lähdimme lenkille.Lennättäen kopteria yläpuolellamme.Tonttiemme rajan tuntumassa kyttäili kopterillaan keittiömme ikkunaan.Olen sanonut hänelle useita kertoja asiasta,mutta homma vain jatkuu.Vastauksena onneks kuolette sukupuuttoon.Meillä ei lapsenlapsia.Naapurin kuullen hän kerran tunnusti nimitelleensä minua yhteiskunnan elätiksi.Teenkö r-ilmoituksen.Voinko pyytää korvauksia.Korv.suuruus

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tapauksessa kyllä todennäköisesti täyttyvät kunnianloukkauksen edellytykset, etenkin kun solvaaminen on toistuvaa. Voitte siis tehdä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, jos haluatte, että naapuri joutuu maksamaan sakkoa ja vahingonkorvausta.

Kannattaa kuitenkin muistaa kaksi käytännön seikkaa. Tällaisessa asiassa rikosilmoitus ei suinkaan tarkoita, että asia etenisi tuomioistuimeen asti. Kunnianloukkauksista tehdään joka vuosi n. 5000 rikosilmoitusta, mutta tuomioistuimeen etenee vain n. 150-200 kunnianloukkausasiaa. Tämä johtuu mm. siitä, että poliisit ja syyttäjät pitävät kunnianloukkausjuttuja verrattain vähäpätöisinä. Etenkin silloin, kun solvaus ei ole tapahtunut julkisesti, syyte jätetään usein nostamatta. Toki rikoksen asianomistaja eli uhri voi nostaa syytteen, jos syyttäjä ei sitä nosta, mutta silloin hän kantaa riskin oikeudenkäyntikuluista.

Toiseksi kannattaa huomata, että vahingonkorvaus lienee tällaisessa asiassa melko pieni, luultavasti joitakin satoja euroja. Vahingonkorvausta kyllä voi vaatia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä: Sen määrään vaikuttavat mm. loukkauksen laatu ja julkisuus sekä loukatun asema ja suhde loukkaajaan. Te olette joutunut yksityiselämässänne kuulemaan valheellisia solvauksia useita kertoja; solvaaja on vieläpä naapuri eli henkilö, jota lähtökohtaisesti usein tapaa. Kuitenkaan solvausta ei liene tapahtunut julkisuudessa, joten maineenne ei ole laajemmin kärsinyt. Oikeuskäytännön perusteella korvaussumma luultavasti asettuisi muutaman sadan euron ja tuhannen euron väliin.

Asiassa on muuten sinänsä kyse paitsi kunnianloukkauksesta, myös salakatselusta. Rikoslain mukaan salakatselusta tuomitaan se, joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuvaa esimerkiksi kotirauhan suojaamassa paikassa. Koska teitä on ilman lupaa kotonanne kuvattu lennokkikopterin kameralla, edellytykset täyttyvät: Voitte tehdä rikosilmoituksen sekä kunnianloukkauksesta että salakatselusta. Salakatselu voi hieman nostaa korvausmäärää.

Asiassa on siis sinänsä käsillä kahden eri rikoksen ainekset. Käytännössä on kuitenkin mahdollista, että poliisi ja syyttäjä pitävät asiaa vähäisenä. Tällöin voi harkita, että asiaa käsiteltäisiin muualla kuin varsinaisessa rikosprosessissa, esimerkiksi paikallisessa sovittelutoimistossa. Sovittelussa voitaisiin käsitellä teidän ja naapurinne erimielisyyksiä koulutetun sovittelijan johdolla; myös korvauksesta voidaan sopia. Toki te itse päätätte, millaisessa prosessissa asia käsitellään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]