Hei,
Missä menee häirinnän raja? Meillä vuokrasopimuksessa ja taloyhtiön säännöissä lukee että oven eteen saa pysäköidä, jos purkaa kuormaa. 2 kertaa ollaan painavaa kuormaa purettu ja jokaisell kerralla on toisen talon naapuri tullut valittamaan .
Ensimmäisellä kerralla hän otti valokuvia romanitaustaisista sukulaisistamme eikä suostunut poistamaan tai kertomaan miksi kuvat otti.
Toisella kerralla hän tuli vanhemmilleni huutamaan että he ajavat lasten päältä ja hänen päältä vaikka pihalla ei ollut lapsia ja auto oli sammuksissa.
Joka kerta jos esim taksilla tulee pihaan hän on ikkunassa kyyläämässä ja tulee ovesta huutamaan että meidän täytyy mennä pois ja olemme häiriköistä.
Olemme käyneet hänen ovella niin että hän ollut kotona mutta ei ole avannut.
Missä menee häirinnän raja.

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Tällaisessa tilanteessa kyseeseen voisi tulla vainoamisen rikostunnusmerkistön täyttyminen.

Rikoslain mukaan vainoamiseen syyllistyy henkilö, joka toistuvasti seuraa, uhkaa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista. Lisäksi edellytetään, että menettely on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Uhkaaminen tarkoittaa sitä, että toisen annetaan ymmärtää, että häntä tai hänen läheistään voi kohdata jokin paha. Seuraaminen voi tapahtua esimerkiksi kulkemalla tai ajamalla autolla uhrin perässä joko yksityisellä tai julkisella paikalla. Tarkkaileminen voi tapahtua aistinvaraisesti tai käyttämällä apuvälineitä kuten kiikareita. Yhteyden ottaminen tarkoittaa usein soittamista tai viestien jättämistä uhrille tai hänen puheillensa pyrkimistä. Jotta kysymys olisi vainoamisesta, on edellä kuvatun toiminnan oltava toistuvaa. Menettelyn on siis jatkuttava pidemmän aikaa. Tätä arvioitaessa otetaan huomioon tekojen määrä mutta myös niiden esiintymistiheys ja luonne.

Menettelyn rangaistus ei edellytä, että vainottu tosiasiassa olisi peloissaan tai ahdistunut, vaan riittävää on, että menettely on luonteeltaan sellaista, että se tyypillisesti saa vainoamisen kohteena olevassa henkilössä aikaan pelon tai ahdistuksen tunteita.

Kuvaillun tilanteen kannalta kyseeseen voisi mahdollisesti tulla vainoamisen tunnusmerkistön täyttyminen, sillä naapuri on tapahtuneen perusteella tarkkaillut sinua ja pyrkinyt toistuvasti sinun puheille. Tämän lisäksi toiminta voisi herättää pelkoa ja ahdistusta. Tämän takia on suositeltavaa, että asiasta tehdään rikosilmoitus tai tämän tekemisen mahdollisuus tuodaan naapurille ilmi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]