Jos henkilöstä toistuvasti puhutaan/huudellaan julkisilla paikoilla sellaisesta perättömästä asiasta, joka voi vaikuttaa ko. Henkilön työnsaantiin, niin voiko asiasta tehdä ilmoituksen kunnianloukkauksesta?
Perätön asia liittyy päihteisiin (mm.nistiksi nimittäminen) ja työpaikka, johon tällainen huutelu voi vaikuttaa on lasten ja nuorten kanssa toimiminen sekä sosiaalialan työ. Huutelua on tapahtunut kylällä, jossa ollut paljon ihmisiä paikalla sekä kaveripiirissä puhumista, jossa asia leviää hyvin nopeasti. Nämä perättömät asiat ovat kantautuneet myös nuorten korviin.

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rikosilmoitus on aina mahdollista tehdä, ja rikoksesta tulisi aina ilmoittaa, sillä se on edellytys rikosasian saattamiseksi rikosprosessiin.

Kunnianloukkaus on rikoslain mukaan kyseessä silloin, kun joku esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen ja tämä teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä tai vahinkoa taikka toiseen kohdistuvaa halveksuntaa. Kyseessä on siis perättömän väitteen tai vihjauksen esittäminen toisesta.

Kunnianloukkaus voi liittyä valheelliseen väitteeseen esimerkiksi rikokseen syyllistymisestä, josta aiheutuu halveksuntaa tai vahinkoa henkilölle. Kyseessä täytyy kuitenkin olla tahallinen teko, jotta kyseessä olisi rangaistava teko. Tämän takia, jos väitteille on ollut vahvoja perusteita ja todennäköisiä syitä totena pitämiseen, herjaamistahallisuus puuttuu. Kyseessä voi olla myös muunlainen halventaminen, kuten esimerkiksi loukkaavien mielipiteiden esittäminen solvauksena toiselle. Henkilön joka on toiminut näin täytyy olla tietoinen lausuman loukkaavasta luonteesta.

Teon rangaistavuus edellyttää sitä, että väitteen julkistaminen on omiaan aiheuttamaan kärsimystä tai vahinkoa loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kuitenkaan tosiasiallisen vahingon syntyminen ei ole rangaistavuudelle edellytys. Halveksunta voi ilmetä esimerkiksi haittana sosiaalisessa elämässä, ja vahinko voi ilmetä esimerkiksi työtehtävän menetyksenä.

Mikäli kunnianloukkauksen tunnusmerkit ja kriteerit täyttyvät, teko on rangaistavaa ja siitä voidaan tuomita sakkoon.

Jos henkilö haluaa kunnianloukkauksesta syytteen, hänen tulee tehdä syyttämispyyntö, sillä syyttäjä ei voi ajaa syytettä ilman tätä kunnianloukkauksen osalta. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on asianomistajarikos. Syyttämispyynnön voi tehdä esimerkiksi rikosilmoituksen yhteydessä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]