Minilex - Lakipuhelin

Voiko suomi luovuttaa rikoksesta epäillyn suomen kansalaisen ulkomaille, jos rikos on tapahtunut ulkomailla?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos Suomen kansalainen syyllistyy ulkomailla rikokseen ja sen jälkeen palaa takaisin Suomeen, niin missä maassa tutkinta ja oikeudenkäynti pidetään. Suomalainen henkilö ei tietenkään suostu menemään ulkomaille oikeudenkäyntiin, sillä rangaistuksen ovat ulkomailla ankarammat ja vankilaolot huonommat. Voiko Suomi kuitenkin luovuttaa oman kansalaisensa ulkomaille oikeudenkäyntiä varten jos rikos on tapahtunut ulkomailla? Tämä on hypoteettinen tilanne, joten en määrittele minkälainen rikos on kyseessä, toki jos sillä on väliä niin olisi hyvä tietää. Mutta oletetaan, että rikos voi olla mikä tahansa näpistyksestä murhaan ja tekijä on vain Suomen kansalainen (ei kaksoiskansalaisuutta).

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Monilla valtioilla on keskenään kahdenvälisiä tai monenkeskisiä luovuttamista koskevia sopimuksia. Suomella on kahdenväliset sopimukset mm. Yhdysvaltojen, Kanadan ja Australian kanssa. Rikoksentekijän luovuttamista koskevia määräyksiä on myös kymmenissä kansainvälisiä rikoksia koskevissa sopimuksissa.

Yleinen laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta säätää menettelystä luovuttamisen yhteydessä ja asiaa koskevasta oikeudellisesta harkinnasta, oli kyse sitten rikoksentekijän luovuttamisesta Suomesta tai siitä, että pyydetään hänen luovuttamistaan Suomeen.

Luovuttamiseen suostutaan, jos pyynnön perusteena olevasta teosta pyynnön esittäneen jäsenvaltion laissa säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuoden vapausrangaistus ja teko on tai olisi Suomessa vastaavissa olosuhteissa tehtynä Suomen lain mukaan rikos. Lisäksi jos joku on tuomittu vapausrangaistukseen, luovuttamiseen suostutaan, jos tuomittu seuraamus on vähintään neljän kuukauden vapausrangaistus ja teko on tai olisi Suomessa vastaavissa olosuhteissa tehtynä Suomen lain mukaan rikos.

Mainitussa laissa säädetään kuitenkin useista perusteista kieltäytyä luovuttamasta henkilöä ulkomaille. Yksi ehdottomista perusteista kieltäytyä luovuttamasta on se, että on perusteltua syytä epäillä, että luovutettavaksi pyydettyä uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu tai että hän joutuisi alkuperänsä, tiettyyn yhteiskuntaryhmään kuulumisensa, uskontonsa, vakaumuksensa tai poliittisen mielipiteensä vuoksi henkeään tai vapauttaan uhkaavan tai muun vainon kohteeksi, taikka voidaan perustellusti olettaa, että hän joutuu ihmisoikeuksien tai perustuslaissa turvatun oikeusturvan, sananvapauden tai yhdistymisvapauden loukkauksen kohteeksi.

Ehdottomien kieltäytymisperusteiden lisäksi laissa säädetään harkinnanvaraisista perusteista kieltäytyä luovuttamasta henkilö ulkomaille.

Päätettäessä luovuttaa Suomen kansalainen syytetoimenpiteitä varten luovuttamisen ehdoksi on asetettava, että hänet välittömästi tuomion tultua lainvoimaiseksi palautetaan Suomeen suorittamaan mahdollisesti tuomittua vapausrangaistusta, jos luovutettavaksi pyydetty luovuttamisasian käsittelyn yhteydessä on pyytänyt saada suorittaa rangaistuksen Suomessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]