Hei !

Miehelläni on 2-vuotias lapsi entisen vaimonsa kanssa, ja lapsi oleskelee meillä joka toinen viikonloppu tapaamissopimuksen mukaan. Nyt lapsen äiti väittää, että hän määrittää sen, missä lapsen isä on lapsensa kanssa lapsen ollessa hänen luonaan. Hän väittää, että jos hän päättää ettei lapsi mene isänsä kanssa isän äidille, silloin ei mennä. Pitääkö tämä paikkaansa ? Yritin etsiä netistä lakipykäliä jotka koskevat tätä asiaa, mutta en saanut silti selvyyttä. Eli : Voiko lähivanhempi määrätä missä lapsi on isänsä kanssa tapaamisaikana (tässä tapauksessa joka toinen viikonloppu) ?
Kiitos !

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lähtökohtaisesti, kun lapsen tapaamisista on olemassa sopimus, on tapaamissopimusta noudatettava. Mikäli sopimuksessa ei määritellä, missä isä tapaa lastaan viikonloppuna, ei äiti voi siitä yksin määrätä. Isä voi mennä lapsensa kanssa isoäidin luo, mikäli sopimus sitä ei nimenomaisesti kiellä.

Kun vanhemmat ovat riitaisia, on vaarana se, että lähivanhempi, ei noudata enää tapaamissopimusta eli ei anna lastaan tapaamisille. Äidillä tosin voi olla oikeus kieltää tapaamiset, mikäli isoäiti on esimerkiksi päihtynyt ja siten vaarallinen lapselle. Mikäli äidillä ei ole tällaista perustetta kieltää tapaamisia, tulee tapaamissopimusta noudattaa.

Jos äiti kieltäytyy antamasta lasta tapaamisille, on mahdollista hakea sopimuksen täytäntöönpanoa käräjäoikeudelta. Täytäntöönpanon hakeminen käräjäoikeudelta on mahdollista vain niissä tilanteissa, joissa lähivanhempi ei noudata vahvistettua tapaamissopimusta. Yleensä käräjäoikeus yrittää ohjata tällaiset riitaisat tapaukset ensin sovitteluun, jossa asia pystytään selvittämään yleensä nopeammin ja henkilökohtaisemmin kuin käräjäsalissa riitelemällä.

Mikäli vanhemmat ovat hyvin riitaisia voi olla syytä myös muuttaa ja tarkentaa tapaamissopimusta sillä tavalla, että tällaisilta riitaisuuksilta vältytään. Vanhemmat voivat keskenään muuttaa tapaamissopimusta ja vahvistuttaa sopimuksen lastenvalvojalla. Yksipuolisesti tapaamissopimusta ei lähivanhempi voi muuttaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]