Olen koulutukseltani sairaanhoitaja-hoitanut huonokuntoista äitiäni 6vuotta-hän kuoli jonka jälkeen sukulaiseni levitti minusta tietoa että olen heikko älyinen enkä ole saanut sairaanhoitajan koulutusta läpi ja olen murhannut äitini-monia muita negatiivisiä pikku asioita joiden vuoksi nuoruuden ajan tuttavani ovat olleet minuun yhteydessä-juorut ovat menneet kirjailija/psykoterapeutulle joka kirjoittaa kirjaa ko.asioista-onko minulla mitään oikeuksia asian suhteen-olen ajoittain ahdistunut enkä halua olla näiden ihmisten kanssa missään tekemisissä - mikä tuntuu pahentavan tilannetta -nämä juorujen alku lähteet ovat voimakkaita julkisuuden henkilöitä joten tunnen itseni voimattomaksi.

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
tilanteessa on tosiseikkojen perusteella mahdollisesti kyse kunnianloukkauksesta.

Kunnianloukkaus on rikoslain mukaan kyseessä silloin, kun joku esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen ja tämä teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä tai vahinkoa taikka toiseen kohdistuvaa halveksuntaa. Kyseessä on siis perättömän väitteen tai vihjauksen esittäminen toisesta. Kunnianloukkaus on kyseessä myös silloin, kun joku esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen, ja teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä henkilölle, jolle vainaja oli erityisen läheinen. Törkeä kunnianloukkaus on kyseessä silloin, kun teko aiheuttaa suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kunnianloukkaus voi liittyä valheelliseen väitteeseen esimerkiksi rikokseen syyllistymisestä, josta aiheutuu halveksuntaa tai vahinkoa henkilölle. Kyseessä täytyy kuitenkin olla tahallinen teko, jotta kyseessä olisi rangaistava teko. Tämän takia, jos väitteille on ollut vahvoja perusteita ja todennäköisiä syitä totena pitämiseen, herjaamistahallisuus puuttuu.

Teon rangaistavuus edellyttää sitä, että väitteen julkistaminen on omiaan aiheuttamaan kärsimystä tai vahinkoa loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kuitenkaan tosiasiallisen vahingon syntyminen ei ole rangaistavuudelle edellytys. Halveksunta voi ilmetä esimerkiksi haittana sosiaalisessa elämässä, ja vahinko voi ilmetä esimerkiksi työtehtävän menetyksenä.

Tilanteessa, jossa on esitetty valheellisia tietoja ja tämä on aiheuttanut kärsimystä tai vahinkoa taikka halveksuntaa henkilöä kohtaan, sekä herjaamistahallisuus ei puutu, on kyse kunnianloukkauksesta. Teko on rangaistavaa ja siitä voidaan tuomita sakkoon. Törkeän kunnianloukkauksen osalta on mahdollista tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tapahtuneesta olisi kannattavaa tehdä rikosilmoitus, sillä tällöin rikosasia saadaan saatettua rikosprosessiin. Jos kunnianloukkauksesta haluaa nostaa syytteen, tulee tehdä syyttämispyyntö, sillä syyttäjä ei voi ajaa syytettä ilman tätä. Syyttämispyynnön voi tehdä esimerkiksi rikosilmoituksen yhteydessä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]