olemme olleet yhdessä pian 17 vuotta.omistimme yhdessä vaiheessa puoliksi paritalon josta omistin 51 prosenttia. talo myytiin ja ostimme talon. mieheni otti talon ja lainan omiin nimiinsä ja myös ylimääräistä lainaa. meillä on kolme lasta. minä olen maksanut ruoat,laskut, lasten hankinnat. mies on maksanut lainan lyhennyksen ja laittanut rahaa säästöön omalle tililleen. hän ottaa häikäilemättömasti rahaa ja käyttää ne omiin menoihin. minulla ei ole sananvaltaa. hänen mukaansa kaikki on hänen. rahat tilillä ja talo. olen uhannut erolla koska taloudellinen epäsuhta on suuri ja miehellä mahdollisuus laittaa isoja rahasummia mihinkä haluaa.minun mielipidettäni kysymättä. euroakaan en saanut tililleni kun paritalo myytiin vaikka voittoa saatiin. kuuluuko kaikki miehelle

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Avopuolisolla on mahdollisuus vaatia avopuolisoiden omaisuuden erottelu toimitettavaksi. Omaisuuden erottelussa kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa. Jos avopuolisoilla on yhteistä omaisuutta, yhteisomistussuhde puretaan mikäli niin vaaditaan. Jos omaisuutta eroteltaessa avopuolisoiden välisestä sopimuksesta tai olosuhteista ei käy selville eikä voida näyttää, kumman avopuolison omaisuuteen jokin irtain esine kuuluu tai että se on yhteistä omaisuutta, katsotaan omaisuus yhteiseksi. Omaisuuden erottelusta voidaan sopia laatimalla omaisuuden erottelukirja, mutta toisaalta avopuolisolla on mahdollisuus myös hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelua varten.

Avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Yhteistalouden hyväksi annetuksi panokseksi katsotaan mm. Varojen käyttö yhteiseen talouteen sekä varojen sijoitus toisen avopuolison omistamaan omaisuuteen. Näin ollen puolison käyttäessä omaisuuttaan ruokiin, laskuihin ja lasten hankintoihin auttaen näin toista avopuolisoa säilyttämään tämän omaisuutta, on puoliso joka on varojaan käyttänyt yhteiseen talouteen sekä toisen nimiin hankittuun taloon, oikeutettu saamaan hyvitystä.

Hyvityksestä voidaan sopia tai hyvitysvaatimus voidaan tehdä omaisuuden erottelua varten määrätylle pesänjakajalle. Jollei pesänjakajan määräämistä ole haettu, hyvitysvaatimus voidaan saattaa kanteella käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Oikeus hyvitykseen raukeaa, jos hyvitystä ei ole vaadittu omaisuuden erottelussa eikä sitä koskevaa kannetta ole nostettu kuuden kuukauden kuluessa omaisuuden erottelusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]