Hei! Mitä voin tehdä kun minusta on tehty aiheeton lastensuojeluilmoitus, jossa samalla haukuttu että minä olen henkisesti sairas yms. Ilmoitus vaikeuttaa koko meidän perheen toimeentuloa.Tekijänä veljeni vaimo jonka kanssa olen ollut "sanassodassa" jo muutaman vuoden. Veljeni vaimo käy perikunnan omistamalla tontilla rryyppäämäsäsä joinain viikonloppuina ja heillä on muutama jalasmökki aivan rojun ja p.....n vallassa. Mökkeihin ei perikunnalta ole lupaa. Viikonloppuja siellä saattaa viettää aivan ventovieraita ihmisiä. Terveystarkastaja jos kävisi olettaisin että mökit sitten viimeistään jouduttaisiin purkamaan. Huono asia tässä on se että minä olen yksi perikunnan osakkaista ja varmaankin joudun myöskin maksamaan tuon mökin havittämisestä. Onko näin? Vastauksesta kiitollinen Merja K

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos viestistäsi!

Ensimmäisenä esittämääsi kysymykseen vastaten voidaan huomioida, että lastensuojeluilmoituksen voi tehdä periaatteessa kuka tahansa havaitessaan oman arvionsa mukaan seikkoja, joista johtuen lastensuojelun tarpeen selvittäminen olisi syytä tehdä. Tietyillä tahoilla on lastensuojeluilmoituksen tekemiseen myös velvollisuus. Aiheettoman lastensuojeluilmoituksen tapauksessa voi kyseeseen tulla esimerkiksi rikosilmoituksen tekeminen kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkausta säännellään rikoslaissa, jonka mukaan henkilö syyllistyy tekoon muun muassa esittäessään valheellisen tiedon tai vihjauksen toisesta niin, että kyseinen teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaukseen syyllistynyt henkilö voidaan tuomita teosta sakkorangaistukseen. Valheellisen tiedon esittäminen toisen mielenterveyden tilasta ja lastensuojelun tarpeesta saattaa olla omiaan aiheuttamaan kohdehenkilölle vahinkoa ja kärsimystä. Kun ilmoitus tehdään salassapitovelvolliselle ammattihenkilölle, ei ilmoituksen voida todennäköisesti kuitenkaan katsoa olevan omiaan aiheuttamaan halveksuntaa.

Toiseksi esittelemäsi tilanteen osalta voitaisiin arvioida, onko mainitsemasi henkilö syyllistynyt teoillaan rikokseen. Näin ollen voitaisiin pohtia esimerkiksi vahingonteon tunnusmerkistön täyttymistä, jos henkilö on oikeudettomasti hävittänyt tai vahingoittanut toisen omaisuutta. Vahingonteko voi kohdistua sekä irtaimeen että kiinteään omaisuuteen ja yhteistä omaisuutta vahingoittavan henkilön osalta teko kohdistuu muihin omistajiin. Perusmuotoiseen vahingontekoon syyllistynyt henkilö voidaan tuomita teosta sakkorangaistukseen tai enintään vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]