Olemme rakentaneet kesämökin vanhempieni omistamalle tontille. Nyt haluaisimme siirtää tämä tontti meidän omistukseen. Vanhemmillain on kaksi perillistä, ja haluamme että periminen olisi tasapuolista. Tulisiko tässä tapauksessa vanhempieni siirtää tämä osuus meille ennakkoperintönä?
Koska tussa tapauksessa maksetaan veroa perinnöstä? Miten tämä tulisi käytännössä toteuttaa?

2 vastausta


Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Ennakkoperintö on lahja, joka otetaan huomioon lahjanantajan kuoleman jälkeen toimitettavassa perinnönjaossa. Ennakkoperinnön taustalla on ajatus siitä, että vaikka perinnönjättäjä on antanut elinaikanaan osalle perillisistään lahjoja, hän ei kuitenkaan halua näin menetellessään antaa joillekin perillisistään muita suurempaa osuutta omaisuudestaan. Ennakkoperintönä omaisuutta saanut perillinen saa siis perinnönjaossa vähemmän omaisuutta, koska hän on jo aikaisemmin saanut ennakkoperinnön.

Ennakkoperinnöt lisätään kuolinpesän varoihin ja ne arvostetaan lahjoitushetken mukaan. Perinnönjättäjän omaisuuden ja ennakkoperintöjen yhteissumma jaetaan perillisten kesken tasan. Näistä osuuksista määrätään kullekin perillisille perintövero.

Ennakkoperintöä saaneiden perillisten perintöveron määrästä vähennetään aikaisemmin ennakkoperinnöstä maksetun lahjaveron määrä. Jos aiemmin maksettu lahjavero on suurempi kuin perintövero, erotusta ei kuitenkaan makseta takaisin. Ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa, mutta ennakkoperintö otetaan huomioon myös perintöverotuksessa.

Rintaperilliselle annettua lahjaa pidetään pääsääntöisesti ennakkoperintönä (ennakkoperintöolettama), ellei lahjanantaja lahjakirjassa erikseen määrää, ettei lahjaa tule ottaa huomioon ennakkoperintönä.

Jos esimerkiksi kuolinpesän varat on 200 000 ja ennakkoperintönä saadun tontin arvo 100 000, ennakkoperintö ja pesän varat lasketaan yhteen ja yhteissumma jaetaan perillisten kesken tasan. Tällöin kummankin perillisen perintöosuudeksi tulee 150 000, josta he myös maksavat perintöveroa. Koska olet jo saanut 100 000 euron arvoisen ennakkoperinnön, saat perinnönjaossa omaisuutta vain 50 000 ja siskosi 150 000. Nyt maksettavaksesi tulevasta perintöverosta vähennetään se lahjaveron määrä, jonka olet ennakkoperinnöstä maksanut silloin, kun olet ennakkoperinnön saanut.

Jos sinulle jäi vielä kysyttävää asiaan liittyen, soittamalla lakipuhelimeen saat nopeiten vastauksen kysymyksiisi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lisäyksenä vielä edelliseen vastaukseeni, että ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa silloin, kun ennakkoperintö saadaan. Ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa, mutta se huomioidaan myös perintöverotuksessa. Perintöveron määrästä vähennetään se lahjaveron määrä, joka ennakkoperinnöstä on aikaisemmin suoritettu. Jos maksettu lahjavero on suurempi kuin perintövero, erotusta ei kuitenkaan makseta takaisin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »