Avopuolisoni kuoli helmikuussa, ja meillä on yhteinen asunto ja asuntolaina osakeyhtiössä. Hänellä on kaksi lasta edellisestä suhteestaan (he eivät olleet naimisissa). Olen edunsaaja kuolemantapauksessa. Voinko myydä asuntomme milloin vaan, ennen tai jälkeen perunkirjoitusten? Tarvitsenko lasten suostumuksen? Meneekö lapsille puolet mahdollisesta asuntokauppavoitosta? Asuimme yhdessä yli 18 vuotta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tarkoittanet kysymyksessäsi, että avopuolisosi oli henkivakuutuksessa nimennyt sinut edunsaajaksi. Mikäli näin on, olet oikeutettu vakuutuksesta maksettavaan korvaukseen.

Kun olet omistanut asunnon yhdessä avopuolisosi kanssa, ja avopuolisosi on menehtynyt, menee hänen osuutensa asunnosta hänen kahdelle lapselleen, olettaen ettei avopuoliso ole testamentilla toisin määrännyt. He siis perivät oman vanhempansa.
Siihen asti kunnes avopuolisosi kuolinpesä on jaettu, omistaa hänen kuolinpesänsä osuuden asunnostanne.

Kun asunto on yhteisomistuksessa, ei toinen omistajista voi tehdä itsenäistä päätöstä koko asunnon myynnistä. Mikäli tarkoituksena on myydä asunto, tulee myyntiin olla myös toisten omistajien suostumus. Jos siis haluat myydä asunnon tulee sinun saada tähän suostumus avopuolisosi kuolinpesän osakkailta, eli hänen perillisiltään. Jos olette omistaneet asunnon avupuolisosi kanssa yhtä suurin osuuksin, saavat avopuolisosi lapset myyntihinnasta voittoineen puolet. Periaatteessa asunnon voi myydä myös ennen perunkirjoitusta, toki edellyttäen, että kuolinpesän osakkaat antavat tähän suostumuksensa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »