Mieheni omistaa kiinteistön jossa asumme. Nyt avioiduttuamme haluaisimme että osallistumme kumpikin kiinteistön lainanlyhennyksiin ja että koti olisi meidän yhteinen.

Mitkä ovat vaihtoehdot? Rahallisestihan tämä ei vaatisi muuta kuin tilinsiirtoja mutta nimeäni en saa mihinkään. Täytyykö minun ostaa "markkinahinnalla" talon puolikas ja näin ollen mahdollisesti lisätä taloutemme lainaa?

Tähän saakka olen osallistunut ainoastaan muihin kiinteistön kuluihin.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Vaihtoehtonanne on ensinnäkin se, että miehenne myy teille osan kiinteistöstään. Kauppakirja on tehtävä maakaaren määrämuotoja noudattaen ja kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa asianosaisten läsnä ollessa. Tämän jälkeen teidän on rekisteröitävä omistusoikeutenne hakemalla lainhuutoa kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan tekemisestä.

On myös mahdollista, että miehenne luovuttaa osan kiinteistöstä vastikkeetta eli lahjana. Lahjana pidetään myös sellaista luovutusta, jossa vastike on olennaisesti omaisuuden käypää arvoa alempi. Lahjakirja on tehtävä maakaaren säätämässä muodossa ja kaupanvahvistajan tulee lopuksi vahvistaa se. Myös silloin, kun kiinteistö saadaan lahjana, on omistusoikeus rekisteröitävä hakemalla lainhuutoa kuuden kuukauden kuluessa lahjakirjan allekirjoittamisesta.

Lahjoista tulee kuitenkin lähtökohtaisesti maksaa lahjavero, mikä on syytä ottaa huomioon. Lahjaveroa on maksettava silloin, kun lahjan arvo ylittää 5 000 euroa (4 000 euroa ennen 1.1.2017) ja lahjansaajan on itse tehtävä lahjaveroilmoitus Verohallintoon kolmen kuukauden kuluessa lahjan saamisesta.

Silloin, kun oikeustoimesta on maksettu vastike, mutta vastike on enintään 75 % (3/4) omaisuuden käyvästä arvosta, on kyseessä lahjanluontoinen kauppa. Tällöin käyvän arvon ja sovitun kauppahinnan välinen erotus katsotaan lahjaksi, ja siitä tulee maksaa lahjavero, jos lahjaksi katsottava osa ylittää 5 000 euroa. Tällöin myös lahjanluontoisesta kaupasta on tehtävä lahjaveroilmoitus verohallintoon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »