Hei,
Omistamme omakotikiinteistön; mies 3/4, minä 1/4 osuuksin. Meillä on yhteinen taloustili, johon laitamme joka kk samansuuruiset summat. Meillä on yhteinen lapsi. Aiemmin asui luonamme myös 2 lasta aiemmasta liitostani ja tuolloin maksoin enemmän tilille (lasten souudet). Nyt molemmat vanhemmat lapset muuttaneet pois ja asumme siis kolmistaan. Mies vatii että osallistun suuremmalla osuudella kk menoihin, tavallaan "vuokraa" siitä että asun Hänen asunnossaan (vaikka omistan 1/4 niin hänen mielestään kulutan siis tuota 1/4 hänen omistamastaan osuudesta). En ole tähän suostunut vaan omasta mielestäni on kohtuus maksaa asumiskuluja, myös remontti ym puoliksi. Osallistun kuitenkin omalla työlläni kodinhoitoon. Voiko mies Vaatia ns. vuokraa? Maksan asuntolainaa omasta lainastani.

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avoliitossa kummallakaan avopuolisolla ei ole suoraan lain mukaan velvollisuutta maksaa toiselle vuokraa tai muuta hyvitystä, ei edes silloin kun asunto on kokonaan toisen puolison omistama. Vuokranmaksuvelvollisuus voi avoliitossa perustua vain avopuolisoiden väliseen yhteiseen sopimukseen. Avoliitossa ei nimittäin ole samanlaista elatusvelvollisuutta kuin avioliitossa, jonka mukaan kummankin puolison on osallistuttava perheen yhteisiin kuluihin.

Vuokranmaksuun rinnastettava maksuvelvollisuus voi tulla suoraan lain nojalla kyseeseen vasta silloin, jos avoliitto purkautuu. Tuomioistuin voi nimittäin määrätä, että entisellä avopuolisolla on oikeus saada hyvitystä avopuolisoltaan, jos hän on antanut panoksensa yhteistalouden hyväksi ja siten auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään omaisuutta niin, että tämä on saanut perusteetonta hyötyä.

Avoliiton aikana avopuolisollasi ei ole siis oikeutta vaatia sinulta vuokraa, mutta jos avoliitto purkautuu, hän saattaa vaatia sinulta hyvitystä siitä hyödystä, jonka olet saanut asumalla hänen omistamassaan asunnon osassa.

Avoliiton kestäessä paras vaihtoehto on neuvotella asiasta avopuolison kanssa ja yrittää löytää kompromissiratkaisu, koska laista ei löydy säännöstä tähän asiaan. Suosittelen ottamaan yhteyttä vuokra-asioihin erikoistuneeseen lakimieheen joka voi antaa asiantuntija-arvion siitä, millainen asumiskulujen jakotapa olisi tilanteessa kaikkein oikeudenmukaisin. Yleistä asumiskulujen jako-ohjetta kun ei ole olemassa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]