Hei! Olen omakotitalossa asuva rumpali, ja tein hiljattain alakertaani kattavan remontin äänieristäen kellarini soittohuoneen seinät kaksinkertaisella kipsilevyllä, sekä kahdella äänieristetyllä ulko-ovella. Naapurini noin 20 metrin päästä tuli valittamaan melusta kello 22 jälkeen. Ystävän soittaessa rumpuja menin itse kuuntelemaan ääntä omani sekä naapurin tontin rajalle, ja ääni jo pihalla oli havaittavissa vain täysin tyynellä ilmalla. Pyydän selvyyttä siitä, mitkä ovat melua koskevat säädökset taajama-alueella sijaitsevalla omakotitaloaleella?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että esimerkiksi naapurillesi tai lähistöllä asuvalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta melusta. Kohtuuton rasitus on käsitteenä melko tulkinnanvarainen. Rasituksen kohtuuttomuutta arvioidaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon mm. paikalliset olosuhteet, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

Se, jonka toiminnasta on aiheutunut kohtuutonta rasitusta, on velvollinen poistamaan rasituksen tai lopettamaan toiminnan kokonaan ja korvaamaan rasituksesta aiheutuneen vahingon. Kohtuuttoman rasituksen poistamista tai rasitusta aiheuttavan toiminnan lakkauttamista on vaadittava viimeistään kolmen vuoden kuluttua siitä, kun kohtuuton rasitus ilmeni.

Jos melu on siis toistuvaa ja voimakasta voi naapurilla olla oikeus vaatia sen poistamista/lakkauttamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »