Minilex - Lakipuhelin

Törkeä kavallus ja rikosten yhtyminen - KKO:2015:33

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Kavallus
    Törkeä kavallus
    Luottamusaseman väärinkäyttö
    Tahallisuus

Tapauksessa erään lähivakuutusyhdistyksen toimitusjohtaja A oli avannut yhdistyksen nimiin pankkitilin Itävallassa ja oli siirtänyt sinne 800 000 euroa yhdistyksen varoja. Eräs ulkomaalainen asianajaja oli saanut käyttöoikeuden tiliin. A:lla ei ollut ollut lupaa tehdä näin suuria sijoituksia ilman yhdistyksen hallituksen päätöstä. Siirtoa ei ollut merkitty yhdistyksen kirjanpitoon eikä siitä oltu annettu tietoja yhdistyksen hallitukselle.

A oli sopinut asianajajan kanssa, että asianajajalla oli oikeus hallita ja sijoittaa varoja. Varat oli kuitenkin palautettava erään yhdistyksen tilille Suomessa kuuden viikon kuluttua niiden vastaanottamisesta. Takaisinmaksua varten ei oltu asetettu vakuutta eikä A:lla, saati yhdistyksellä ollut mahdollista estää varojen käyttöä yhdistyksen etujen vastaisesti. Asianajaja oli käyttänyt suurimman osan varoista omiin tarkoituksiinsa ja varoja palautui yhdistykselle alle kymmenesosa.

KKO oli ratkaisussaan katsonut A:n anastaneen rahat yhdistykseltä ja täten tuominnut tämän törkeästä kavalluksesta. Luottamusaseman väärinkäyttöä ei kuitenkaan voitu lukea A:n syyksi erillisenä rikoksena.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]